НАЧАЛО Други

Държава от БРИКС се присъединява към ОПЕК+

02.12.2023 8:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Държава от БРИКС се присъединява към ОПЕК+

Бразилският министър на енергетиката Александре Силвейра съобщи, че Бразилия ще стане част от влиятелната петролна коалиция ОПЕК+, обединяваща най-големите страни производителки на суров петрол в света.

Съобщението беше направено по време на отложената среща на ОПЕК+, чиято цел беше да се обсъди стратегията за добив на петрол за 2024 г. Това обсъждане беше предизвикано от трайно ниските цени, дължащи се на крехкото възстановяване на търсенето в Китай, геополитическата несигурност и неяснотата около доставките на петрол от санкционираните от САЩ членове на ОПЕК Иран и Венецуела.

Във видеоклип, споделен от срещата, Силвейра предаде одобрението на президента Лула да Силва за членството на Бразилия, което ще започне през януари 2024 г.

Документът за сътрудничество в рамките на ОПЕК+ служи за основа на коалицията и изисква приемането му от всички страни членки.

Все още не е ясно дали Бразилия ще бъде задължена да намали производството си вследствие на предстоящото си членство.

Както ОПЕК+, така и нейната подгрупа – ОПЕК, активно търсят нови членове, разбирайки, че увеличаването на броя на съгласуваните производители ще увеличи пазарния дял на коалицията. Това разширяване се отразява на въздействието на координираните политики върху запасите от доставки и цените.

Влизането на Бразилия в коалицията ОПЕК+, доминирана от Саудитска Арабия и Русия, следва неотдавнашното развитие, когато членовете на ОПЕК – Саудитска Арабия, Иран и Обединените арабски емирства – бяха поканени да се присъединят към групата на БРИКС, включваща нововъзникващите пазари, в която влиза и Бразилия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ripple отправиха предупреждение за квантовите изчисления

Ripple сподели съобщение от математика Масимилиано Сала, който изрази загриженост относно заплахите, които квантовите изчисления представляват за блокчейн криптирането.

20.05.2024 21:00 2 мин. четене

Правителството на САЩ създава инфлацията според икономист

Тъй като САЩ се борят с инфлацията, известният американски икономист Питър Шиф обвинява правителството, по-специално Федералния резерв на САЩ, че са причина за нея, като оспори широко разпространеното мнение, че повишаването на заплатите е действителният източник на увеличението на цените.

20.05.2024 19:00 2 мин. четене

Предстои тежко лято за инвеститорите на фондовите пазари

Според експерти от Уолстрийт, интервюирани от Business Insider, инвеститорите се подготвят за предизвикателно лято, като прогнозите са за застой или корекция на пазара през следващите месеци.

20.05.2024 15:30 3 мин. четене

Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

Финансовият срив от 2008 г. и икономическите сътресения, причинени от Ковид пандемията, напомниха на света за суровата реалност на традиционните икономически рецесии.

20.05.2024 14:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.