Home

Устойчивост и растеж на крипто пазара към края на 2023 г. 

29.11.2023 12:53 4мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Устойчивост и растеж на крипто пазара към края на 2023 г. 

Въпреки предизвикателствата през първото полугодие на годината, вследствие на регулаторния контрол, макроикономическите и общите икономически сътресения в световен мащаб, крипто пазарът навлиза в нов етап, демонстрирайки устойчивост и обещаващ растеж.

Това сочат данни от проучване на Binance, водещата глобална блокчейн екосистема и най-голямата борса за дигитални активи в света. Спадът през 2023 г. не попречи на пазара да покаже стабилност с устойчив темп на сделки и инвестиции – до известна степен в резултат на блокчейн игрите и секторът на инфраструктурата. 

Стабилизиране на финансирането след пазарните пикове

Периодът между 2021 г. и началото на 2022 г. се характеризира с експоненциален ръст на общото финансиране, като през април 2022 г. достигна връх от $6.8 милиарда, или ръст от 361.8%, в сравнение с януари 2021 г. Третото тримесечие на изминалата година отчете значителен спад до $2.4 милиарда. От този момент нататък обаче нивата на финансиране се стабилизират, което е индикатор за устойчив интерес на инвеститорите и растеж.

До голяма степен именно инфраструктурните проекти и блокчейн игрите движат този ръст. През последните четири тримесечия инфраструктурните проекти са водещи по финансиране, като общият им обем постоянно нараства – от 26% през Q4 на 2022 г. до 44% през Q3 на 2023 г. С увеличаването на дела на традиционните рискови фондове до 45% от началото на годината, разликата между традиционните и Web3 инвеститори постепенно намалява.

,,Блокчейн екосистемата премина през известни предизвикателства, които обаче спомогнаха за задържането на сериозните играчи на пазара. В момента той е значително по-уравновесен и зрял, и демонстрира признаци на стабилизиране и устойчив ръст. Разбира се, за да задържим тези нива, е необходимо да продължим да работим и в посока прозрачност и сигурност”, коментира Веселин Георгиев, мениджър на Binance за България. 

Началното финансиране остава водещо

Над 30% от инвестициите в блокчейн пространството се отнасят до начално финансиране (т.нар. seed funding). Въпреки известните колебания и спада при общия обем сделки, seed-funded проектите отчитат увеличение, като интересът към тях се насочва основно към неизпитани технологии – тенденция в резултат на нарастващия проактивен подход към иновациите и тяхната инвестиционна перспектива. Така началното финансиране продължава да заема най-голям дял от всички инвестиционни сделки, като през последното тримесечие съставлява общо 47.9% от тях. Тази инвестиционна фаза се характеризира с известен риск, поради неутвърдените във времето проекти и потребителски бази. За инвеститорите обаче това е възможност за разпределянето му в няколко проекта. 

Водещи по финансиране сектори

Геймингът, плащанията и борсите (децентрализирани и централизирани) са трите най-финансирани през 2023 г. категории. Най-голям брой сключени сделки се отчитат в сектора на блокчейн игрите, който обаче се характеризира с най-ниската средна инвестиция – $7,42 милиона. Инвестиционните суми остават значително консервативни, основно поради ранният етап на развитие на Web3 игрите. Тази динамика показва, че пазарът е стабилен, но конкурентен, което е сигнал за потенциални възможности за стратегически инвестиции. Въпреки значително по-малкият брой сделки – общо 10, категорията на доходността отчете най-високото средно финансиране. Ръстът е основно в резултат на финансиране в размер на $300 милиона от централизирана компания за управление на активи. 

Фондове за рисков капитал

Въпреки че броят на уникалните инвеститори намалява на тримесечна база, спадът се забави до 5.9% през последното тримесечие. Binance Labs е сред водещите инвеститори, като инвестира независимо в няколко проекта, включително в гейминг сферата. Binance Labs, която се фокусира върху инвестирането и подкрепата на блокчейн проекти на ранен етап, заема водеща позиция с най-висок брой сделки – общо 23 през последните две тримесечия, въпреки трудните пазарни условия. Отчита се известно отдръпване от другите основни инвеститори на пазара, което може да се дължи на идеята им за по-селектирани сделки в бъдеще. 

Независимо тенденцията за намаляващ брой сделки, традиционните рискови фондове продължават да инвестират в индустрията. Проектите, свързани с инфраструктурата от първи и втори слой (Layer 1 и Layer 2), изглежда са най-предпочитани от традиционните рискови фондове, следвани от проектите в областта на финансовите услуги и гейминга.

Интересът към NFT проекти отчита спад, като делът на сделките е намалял от 11.4% през четвъртото тримесечие на 2022 г. до 4.6% през третото тримесечие на 2023 г. Въпреки това интересът към проекти, свързани с инструменти се е увеличил значително, като делът е нараснал от 4% в четвъртото тримесечие на 2022 г. до 14.9% през третото тримесечие на 2023 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Популярни Новини
Още Прессъобщения Новини

XRP се бори да реализира 10Х въпреки проблемите със SEC, но AI мощта на CYBRO може да го изстреля над XRP до 2025 г.

Продължаващата съдебна битка между Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Ripple Labs продължава да хвърля сянка върху бъдещето на XRP, родния токен на мрежата на Ripple.

06.10.2024 21:16 5мин. четене Kosta Gushterov

Прогноза за ценате на ADA: Cardano и неговият алткойн съперник се борят за 1,000Х скок до $6 до първото тримесечие на 2025 г.

Инвеститорите са развълнувани, тъй като се очаква Cardano ADA и ключов алткойн съперник да претърпят драматично покачване на стойността.

06.10.2024 15:05 4мин. четене Kosta Gushterov

Dogecoin се сблъсква с ценова слабост, но предпродажбата на DOGEN напредва – това ли е следващата 100x възможност ?

В момента Dogecoin изпитва затруднения на пазара, но друга криптовалута набира скорост.

06.10.2024 14:33 3мин. четене Kosta Gushterov

Експерт прогнозира, че XRP ще достигне $1, а CYBRO – $10, независимо дали вярвате или не

Експерт направи смели прогнози, според които XRP ще достигне $1, а CYBRO ще се изстреля до $10.

06.10.2024 14:01 3мин. четене Alexander Stefanov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.