Home

Рецесията в Европа – какво следва за икономиката?

26.11.2023 8:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рецесията в Европа – какво следва за икономиката?

На 15 ноември 2023 г. Европейската комисия преразгледа надолу прогнозите си за растежа на БВП в своята есенна прогноза, което е сигнал за загуба на инерция в европейската икономика в сравнение с предишните очаквания.

Бившият председател на ЕЦБ Марио Драги, говорейки на конференция, организирана от ” Financial Times” на 8 ноември, изрази почти сигурна увереност, че еврозоната ще изпадне в рецесия до края на годината. Драги изтъкна аномалията на тази рецесия, възникваща в резултат на исторически ниски нива на безработица.

Европейската икономика се сблъсква с период на стагнация от началото на 2023 г. насам. Докладите на Wall Street Journal сочат спад, водещ до нова икономическа реалност, в която европейците изпитват намаляващо богатство – ситуация, която не е наблюдавана от десетилетия. Намалените потребителски разходи допринесоха за това Европа да изпадне в рецесия от началото на годината, допълнително утежнена от правителствените реакции, които неволно задълбочиха проблема.

Въпреки че множество вътрешни фактори допринасят за този икономически спад, външни влияния като продължаващата криза в Украйна допълнително влошиха ситуацията. Кризата наруши световните вериги за доставки и изстреля цените на енергията и храните до безпрецедентни висоти, засилвайки дългогодишната икономическа уязвимост.

В отговор на кризата ЕС предприе многостранни действия в политически, икономически и особено в енергиен план. При посещението на председателя на Европейската комисия фон дер Лайен в Киев на 4 ноември 2023 г. беше подчертана солидарността с Украйна, като беше похвален напредъкът ѝ и беше потвърдена подкрепата за процеса на присъединяване със значителен пакет от помощи в размер на €50 милиарда и допълнителни санкции срещу Русия.

На фона на тези усилия обаче конфликтите между големите сили също оказаха влияние върху стабилността в региона. Санкциите на ЕС срещу Русия, въпреки първоначалните им намерения, имаха неблагоприятни последици, като допринесоха за глобална криза, засягаща регионалната и световната сигурност, която се проявява в нарушените вериги за доставка на храни, нарастващите разходи за енергия и ескалиращата инфлация.

С наближаването на края на 2023 г. кризата, продължаваща вече три години, продължава да оказва влияние върху държавите от еврозоната. Скокът на цените на храните и енергията, наблюдаван през 2022 г., продължава да тежи на обществото, особено на най-уязвимите групи от населението, като оказва влияние върху здравето и цялостното им благосъстояние.

В отговор на това ЕС приложи няколко мерки, насочени към гарантиране на икономическата сигурност и укрепване на устойчивостта. Европейската стратегия за икономическа сигурност, се стреми да намали зависимостта от Китай и набляга на сътрудничеството със Съединените щати.

Въпреки това се появиха различни интереси между ЕС и САЩ, особено под формата на Закона за намаляване на инфлацията, приет от администрацията на Байдън, въпреки опасенията, изразени от служители на ЕС.

Тези конфликти между големите икономики, съчетани с вътрешни разногласия в самия ЕС, усложниха усилията за постигане на стабилност и растеж. Напрежението между европейските лидери и разногласията по отношение на глобалната политика, като например израелско-палестинския конфликт, обтегнаха отношенията и поставиха под съмнение способността на ЕС да направлява и укрепва ефективно европейската икономика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.