Home

Икономиката на Китай ще продължи да расте – ето зщо

23.11.2023 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай ще продължи да расте – ето зщо

Китайската икономика, която се смята за ключова в световен мащаб, е основен търговски партньор на повече от 140 държави и заема около 18.5% от световната икономика.

Прогнозите сочат, че през 2023 г. растежът ще достигне 5%, въпреки че предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти и възстановяването от пандемии пораждат опасения за устойчивост.

Въпреки че сривът в сектора на недвижимите имоти оказва влияние върху растежа на БВП с 4% през 2022 г., признаците сочат, че той намалява, което ще намали неблагоприятния принос на сектора до под 2%. Забележително е, че Китай поддържа ниска инфлация, като индексът на потребителските цени се понижи с 0.2% през октомври, а лихвите по кредитите са около 4-4.5%, за разлика от тези в САЩ и Европа.

Китай разполага със значителни възможности за корекции на паричната политика, като банките държат около 7.5% парични резерви в сравнение с 0-1% в развитите икономики. Фискалната стабилност е очевидна, като показва положителна финансова нетна стойност за разлика от силно задлъжнели държави като САЩ и Япония.

Преминаването от растеж, основан на недвижимите имоти, бележи преход към зелена и дигитална икономика, която допринася с 4.7% за БВП на Китай през 2022 г., компенсирайки свиването на недвижимите имоти с 3.7%. Страната е водеща в секторите на Четвъртата индустриална революция, като претендира за над 50% пазарен дял в отрасли като зелена енергия, дигитализация и роботика.

Търговското напрежение със САЩ не е попречило на растежа, като двустранната търговия е достигнала около $700 милиарда.

Въпреки забраните за износ на високотехнологични продукти от САЩ, стабилната технологична и производствена база на Китай, както и значителните разходи за научноизследователска и развойна дейност, го позиционират благоприятно. Въпреки че се очертават демографски предизвикателства, икономическият растеж на Китай остава стабилен, подкрепен от повишената производителност и автоматизацията на недостатъчно използваната работна сила.

Въпреки че икономическите предизвикателства продължават, стабилността на политиката и подкрепата на частния сектор могат да възстановят доверието. Обещаващите икономически основи на Китай, значителната гъвкавост на политиката и индустриалният напредък показват, че на хоризонта може би се очертава устойчив растеж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.