Home

Ето защо може да не е добра идея да се инвестира в Китай в момента

15.09.2023 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето защо може да не е добра идея да се инвестира в Китай в момента

Основателят и главен инвестиционен директор на Hayman Capital Management има песимистично мнение за Китай, като посочва както икономически, така и политически фактори като основа за дългосрочната си негативна прогноза за втората по големина икономика в света.

В интервю за Bloomberg Кайл Бас изрази скептицизъм относно перспективите за печеливши инвестиции в Китай в дългосрочен план, като се пита дали от това ще спечели Китайската комунистическа партия или инвеститорите.

Той наблегна на присъщите на инвестирането в тоталитарно правителство предизвикателства, като определи гледната си точка по-скоро като реализъм, отколкото като негативизъм.

През последните месеци в Китай се появиха поредица от обезкуражаващи икономически данни, без видими признаци на очакваното възстановяване след пандемията. По-специално секторът на недвижимите имоти в Китай е изправен пред все по-големи проблеми, като големи строителни предприемачи като Evergrande и Country Garden Holdings са изправени пред възможността за фалит.

Някои анализатори дори правят паралели между тази ситуация и случилото се с “Lehman Brothers“, който настъпи по време на финансовата криза в САЩ.

Освен това, на фона на постоянния поток от негативни икономически показатели, китайските официални лица обявиха, че някои статистически данни, като например данните за младежката заетост, вече няма да бъдат оповестявани публично, въпреки значителното нарастване на младежката безработица през последните години.

Бас изтъкна опитите на Китай да укрепи валутата си в условията на влошаваща се икономика и сриващ се пазар на недвижими имоти. Той отбеляза, че почти всеки частен строителен предприемач в Китай е изправен пред някаква степен на финансови затруднения, като офшорни доларови облигации на стойност приблизително $190 милиарда са изправени пред възможността за неизпълнение.

Въпреки ежедневните събития и промени в политиката на Китай, Бас твърди, че общите системни и политически фактори го правят непривлекателен избор за дългосрочни портфейлни инвестиции. Той подчерта значението на инвестирането в пазари, характеризиращи се с върховенство на закона, ефективно лидерство и възможности за положителна възвръщаемост на портфейла.

Източник: Bloomberg

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Джером Пауъл е оптимист за инфлацията в САЩ, какво следва за Биткойн?

Джеръм Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, продължава да изразява оптимизъм относно постигането на целевата инфлация от 2%.

01.10.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ще бъде ли пусната стабилната монета на Ripple тази година?

В общността на XRP се спекулира с предстоящото пускане на стабилната валута на Ripple – RLUSD.

01.10.2024 11:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

През септември се наблюдава траен спад в NFT продажбите

Продажбите на незаменяемите токени (NFT) продължиха да намаляват през септември, като месечните обеми на продажбите не успяха да се възстановят.

01.10.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Поредната крипто борса иска да бъде листната на NASDAQ

Втората по големина борса за криптовалути в Южна Корея, разкри плановете си за потенциално публично листване в САЩ по време на среща на акционерите на 30 септември.

01.10.2024 8:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.