НАЧАЛО Други

Крипто ликвидността става все по-концентрирана в рамките на водещите борси

11.09.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Крипто ликвидността става все по-концентрирана в рамките на водещите борси

Последните данни на компанията за криптовалутни анализи Kaiko показват, че шепа водещи борси за криптовалути все повече доминират в обема на търговията в сектора.

Според техния доклад осемте най-големи борси в световен мащаб сега представляват над 91% от пазарната дълбочина и 89% от общия обем.

Binance остава начело, като води групата, както и преди няколко години. Kaiko подчертава, че с течение на времето ликвидността е станала още по-концентрирана, като само Binance представлява значителна част от нея. През 2023 г. Binance владее 30.7% от глобалната пазарна дълбочина и впечатляващите 64.3% от глобалния обем на търговията. Осемте най-големи платформи допринасят колективно за зашеметяващите 91.7% от дълбочината и 89,5% от обема.

От 2021 г. насам пазарният дял на Binance в спот обема е нараснал от 38.3% до 64.3%. Важно е да се отбележи, че значителна част от това увеличение се дължи на промоцията на Binance за търговия с нулеви такси.

Kaiko подчерта, че ликвидността е централизирана предимно в рамките на няколко избрани борси. Въпреки съществуването на многобройни платформи за търговия, повечето от тях обслужват специфични нишови пазарни сегменти.

Въпреки че наличието на ликвидност, концентрирана в няколко борси, може да се счита за оптимално от пазарна гледна точка, криптовалутната индустрия придава голяма стойност на децентрализацията. Въпреки това по отношение на ликвидността на централизираните борси децентрализацията е особено недостатъчна.

Kaiko също така отбеляза, че поради антикрипто регулаторната позиция в САЩ, ликвидността на алткойните е поела удара и сега е силно концентрирана в рамките на три големи борси: Coinbase, Kraken и Bitstamp. Забележително е, че алткойн ликвидността на Kraken е показала изключителни резултати, което я поставя наравно с Coinbase.

От август 2022 г. насам Kraken е запазила пазарната дълбочина за 30-те най-големи алткойна, докато Coinbase е претърпяла загуба на ликвидност от приблизително $5 милиона.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Правителството на САЩ създава инфлацията според икономист

Тъй като САЩ се борят с инфлацията, известният американски икономист Питър Шиф обвинява правителството, по-специално Федералния резерв на САЩ, че са причина за нея, като оспори широко разпространеното мнение, че повишаването на заплатите е действителният източник на увеличението на цените.

20.05.2024 19:00 2 мин. четене

Предстои тежко лято за инвеститорите на фондовите пазари

Според експерти от Уолстрийт, интервюирани от Business Insider, инвеститорите се подготвят за предизвикателно лято, като прогнозите са за застой или корекция на пазара през следващите месеци.

20.05.2024 15:30 3 мин. четене

Светът се насочва към геополитическа рецесия – какво означава това

Финансовият срив от 2008 г. и икономическите сътресения, причинени от Ковид пандемията, напомниха на света за суровата реалност на традиционните икономически рецесии.

20.05.2024 14:00 2 мин. четене

Крипто стартъпите са привлекли $2.4 милиарда от началото на годината

Първото тримесечие на 2024 г. е определен като значим прецедент за стартиращите крипто компании, които са си осигурили впечатляващите $2.4 милиарда чрез 518 отделни сделки за финансиране.

20.05.2024 13:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.