Home

Китайски дипломат осъден доживот за участие в крипто схеми и корупция

23.08.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайски дипломат осъден доживот за участие в крипто схеми и корупция

Бившият член на Китайската комунистическа партия (ККП) И Сяо беше осъден на доживотен затвор от китайски съд по обвинения в корупция, включително за участието му в операции по добив на криптовалута.

Преди това Сяо заемаше длъжността заместник-председател в рамките на комитета на провинция Дзянси на Народната политическа консултативна конференция.

В допълнение към обвиненията в корупция съдът призна Сяо за виновен и за злоупотреба с власт. Присъдата се основава на доказателства, които сочат, че в периода 2008-2021 г. той е приел подкупи на обща стойност над 125 милиона юана ($17.1 милиона). 

Освен това по време на мандата си като партиен секретар на град Фучжоу Сяо е подпомагал компании, занимаващи се с добив на крипто, въпреки че тези дейности са забранени в Китай. Съдът стига до заключението, че действията му са довели до значителни финансови загуби за публичните активи и националните интереси.

Вследствие на това И Сяо е осъден на доживотен затвор, придружен от отнемане на всички негови политически права и конфискация на личното му имущество.

Отношенията на Китай с криптовалутната индустрия се характеризират със строги регулации.

През 2013 г. страната инициира забрана на крипто транзакциите от страна на банките, последвана от забрана на първоначалните предлагания на монети (ICO) през 2017 г. Тези мерки бяха въведени, за да се запази стабилността на юана и да се предотврати неразрешеното изтичане на средства от страната.

След това фокусът се измести върху добива на Биткойн (BTC) през 2019 г., когато Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) определи добива на BTC като “нежелан“.

В продължаващите си усилия да упражнява контрол върху разрастващия се сектор на криптовалутите Китай засили регулаторните си усилия през 2020 г. До август същата година Китайската народна банка (КНБ) разкри намерението си да блокира над 100 чуждестранни уебсайта, предлагащи услуги за обмен на криптовалути.

Въпреки това, едва през 2021 г. забраната на Китай за добив на криптовалути беше напълно наложена. Преди това провинции като Вътрешна Монголия, Синдзян и Съчуан бяха значителни центрове за добив на Биткойн, като в Китай се намираше почти половината от световната мощност за добив на BTC.

Окончателният удар бе нанесен през септември 2021 г., тъй като страната реши да забрани напълно дейностите по добив на криптовалута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Биткойн: ФБР залови извършителите на обир на стойност $250 милиона

ФБР е задържало две лица, свързани с мащабен обир на Биткойн, при който жертва е загубила около $250 милиона в дигиталната валута.

23.09.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Мъж от Ню Йорк е глобен с $36 милиона за измама на крипто инвеститори

Федерален съдия постанови мъж от Ню Йорк да плати $36 милиона, след като се твърди, че е измамил инвеститори, обещавайки нереалистична възвръщаемост, докато е използвал парите им, за да финансира луксозния си начин на живот.

23.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

BingX загуби $52 милиона при пробив в горещ портфейл

Крипто борсата BingX потвърди информацията за загуба на активи, след като откри необичайни тегления от един от горещите си портфейли на 20 септември.

20.09.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто борса разследва потенциално нарушение на сигурността

BingX, крипто борса, предупреди потребителите за възможен пробив в сигурността на своя горещ портфейл, което доведе до активиране на аварийни протоколи.

20.09.2024 18:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.