Home

Светът тръгна срещу долара, а валути като рублата и юана се сриват

21.08.2023 7:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Светът тръгна срещу долара, а валути като рублата и юана се сриват

Международната кампания, целяща да намали господстващото положение на щатския долар в световната търговия и инвестиции, е изправена пред предизвикателства, свързани с доверието към нея, поради неотдавнашните колебания във валутите на водещите държави, участващи в движението.

През изминалата седмица китайският юан, руската рубла и аржентинското песо отбелязаха значителни спадове, което накара централните банки на тези държави да предприемат спешни мерки за стабилизиране на пазарите си.

На фона на опасенията за забавяне на китайската икономика юанът достигна най-ниската си стойност за тази година. Рублата също спадна под един цент, тъй като западните санкции продължиха да оказват влияние върху руската икономика, а песото се понижи с 22% поради проблемите на Аржентина с хиперинфлацията.

Тези валутни спадове се случват, тъй като държавите се стремят да намалят зависимостта си от щатския долар в процес, известен като дедоларизация.

Русия и Китай, в условията на конфликта с Украйна, са начело на усилията да намалят зависимостта си от долара. Руският президент Владимир Путин отбеляза, че над 80% от търговията с Китай вече се осъществява в юани и рубли. Аржентина, която се бори с недостига на долари, разреши на търговските банки да откриват сметки в юани.

Въпреки това неотдавнашните валутни колебания могат да подкопаят антидоларовия стремеж, като подчертаят нестабилността на местните валути в сравнение с щатския долар.

Намаляващото доверие в тези валути поради липсата на стабилност представлява сериозно предизвикателство пред дедоларизацията. Заин Вауда, пазарен анализатор в DailyFX посочи, че щатският долар е широко смятан за стабилен, надежден и ликвиден в световен мащаб, което затруднява обединяването на тези държави под единна алтернативна валута.

Освен това тези държави се борят да установят ясна стратегия за дедоларизация, която да надхвърля увеличаването на търговията в собствените им валути. Въпреки че диверсифицират валутните си резерви, те все още държат значително количество щатски долари.

Усилията на Аржентина за дедоларизация се сблъскват със съпротива, включително от страна на собствения ѝ кандидат за президент, който се застъпи за приемане на щатския долар за борба с високата инфлация.

Макар че някои експерти отхвърлиха значението на кампанията за дедоларизация, твърдейки, че тя е преувеличена, според Международния валутен фонд щатският долар остава доминиращата световна резервна валута, съставляваща близо 60% от световните валутни наличности. 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX недоволни от минималните суми, които ще получат

Съгласно актуализираните наскоро документи за несъстоятелност, споделени от кредитора на FTX Сунил Кавури, лицата, които са загубили пари от борсата, могат да очакват да си възстановят само 10-25% от своите криптовалути.

29.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

2 Отговори на “Светът тръгна срещу долара, а валути като рублата и юана се сриват”
  1. Мечо пух,

    Долара си заминава,дали бързо или бавно е факт .
    Няма нищо случайно във вселената,защо си мислите,че тук има???Щом
    ” жълтите” са се заели с нещо,те винаги докарват нещата до край.
    А в случая и Руснаците тежът на кантара.Ресурсите са ,парите.

  2. Ама ти да не би да си помисли,че развития свят ще стои и ще гледа как няколко племена решили да търгуват помежду си със…кравешки фъшкии?
    Продуктите с най-голяма добавена стойност(готова продукция) се търгува с развитите страни.Не срещу шарени стъкълца
    Суровините за производството в Африка/Азия пак се контролира от клиентите,които чакат готовата продукция.
    Смешници!Реално,страните от Тухлата(Брик(с)) са производители за Ханс и Майкъл,радват се,че произвеждат,за да раздвижат икономиката си и сделките с Ханс и Майкъл не са в местни валути или цветни стъкълца.
    Помежду си нека си търгуват с вятър на килограм ако щат,клиента от Европа/САЩ плаща както му е кеф.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.