Home

Очаква ли се криза на инвестиционният пазар в Китай?

19.08.2023 16:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Очаква ли се криза на инвестиционният пазар в Китай?

Нарастващите опасения относно финансовата стабилност на известен управител на активи в Китай предизвикаха безпокойство у инвеститорите за потенциалните последици от изпитващия затруднения сектор на недвижимите имоти в страната. 

Това разпали дискусии за възможността от появата на “момент на Lehman” във втората по големина икономика в света.

Централно място в тези опасения заема Zhongrong International Trust – значителен играч, участващ в сложни финансови инструменти, който може да се похвали с активи на стойност приблизително $108 милиарда към края на 2022 г. Неотдавна възникнаха проблеми, тъй като четири тръстови продукта, наблюдавани от Zhongrong, не успяха да изпълнят плащания на лихви и главници в размер на приблизително $14 милиона, което засегна три публично регистрирани китайски дружества.

Базираната в Пекин Zhongrong е част от по-голям финансов конгломерат, наречен Zhongzhi Enterprise Group. Ако тези затруднения с плащанията ескалират, потенциалният риск може да се разпростре върху по-широк кръг инвестиционни продукти, предлагани на различни юридически лица и заможни физически лица в Китай.

Индивидуални инвеститори се обърнаха към платформите на социалните медии, за да изкажат оплаквания за неизплатени възвръщаеми суми от продукти на Zhongrong и свързаните с него подразделения в рамките на Zhongzhi. Въпреки това и двете корпорации се въздържаха от публични отговори и отказаха да предоставят коментари, когато бяха потърсени.

Китайският тръстов сектор, който към 31 март управлява активи на стойност около $2.9 трилиона, традиционно предоставя финансиране на строителни предприемачи в областта на недвижимите имоти. 

Тези тръст фондове обикновено набират капитал от заможни физически и юридически лица, за да инвестират в разнообразни активи като акции, облигации и предприятия за недвижими имоти.

Липсата на прозрачност и рядкото оповестяване на информация от Zhongrong оставиха инвеститорите в несигурност, както посочва Xiaoxi Zhang, анализатор в Gavekal Research.

Тези предизвикателства изплуваха на фона на финансовите проблеми на Country Garden Holdings, виден китайски участник в сектора на недвижимите имоти, което засили притесненията за взаимовръзките между сенчестата банкова система на Китай и сектора на недвижимите имоти.

Според Джан, въпреки че съществуват опасения за “момент на Lehman“, регулаторните действия в Китай могат да намалят вероятността от подобно събитие.

Тези опасения засилиха вече съществуващите притеснения на инвеститорите относно колебанията в китайската икономика и затрудненията на жилищния пазар. Спадът в стойността на редица китайски акции и корпоративни облигации, както и над 20-процентният спад на индекса Hang Seng в Хонконг, задълбочиха тези опасения.

Перспективата за криза, наподобяваща срива на Lehman Brothers през 2008 г. в Китай, е тема на непрекъснати дебати сред икономистите. Събития като протестите срещу ипотечните кредити в Китай и неизпълнението на задълженията по облигациите на China Evergrande Group засилиха опасенията за потенциални вълнообразни ефекти във финансовата система на страната.

Спадът в сектора на недвижимите имоти в Китай вече доведе до неизпълнение на задълженията на няколко строителни предприемачи. 

В резултат на това множество тръстови дружества намалиха експозицията си в сектора на недвижимите имоти.

Въпреки това към първото тримесечие тръст фондове в Китай все още запазват експозиция в размер на около $155 милиарда към сектора на недвижимите имоти, което увеличава риска от разпространение на проблемите, според Nomura.

Създадена през 1987 г., Zhongrong по-късно става част от Zhongzhi Group през 2004 г. Към 2014 г. Zhongrong управлява тръстови активи на стойност около $100 милиарда. 

Последните рекламни материали обаче посочват по-консервативна възвръщаемост от 7-8 % годишно, като по-големите инвестиции носят по-висока възвръщаемост. Тези фондове бяха многообразни, като инвестираха в банкови депозити, акции, корпоративни облигации и други инструменти за управление на богатството.

В отговор на опасенията относно клиентските инвестиции S&P Global призна, че макар тръстови дружествата да нямат законово задължение, съществува натиск за справяне с недостатъчно ефективните продукти. Рейтингът на Zhongrong беше доброволно оттеглен от S&P през май тази година.

Източник: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX недоволни от минималните суми, които ще получат

Съгласно актуализираните наскоро документи за несъстоятелност, споделени от кредитора на FTX Сунил Кавури, лицата, които са загубили пари от борсата, могат да очакват да си възстановят само 10-25% от своите криптовалути.

29.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.