Home

Цената на петрола се повиши след прогнозите на ОПЕК

11.08.2023 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Цената на петрола се повиши след прогнозите на ОПЕК

Цените на петрола отбелязаха слабо повишение в петък, подкрепени от положителната прогноза на групата производители ОПЕК за голямото търсене на петрол, прогнозирано за 2024 г.

Тези настроения бяха допълнително подкрепени от възходящата корекция на очакванията за глобалния икономически растеж.

Суровият петрол тип Брент успя да поскъпне с незначителните 7 цента, установявайки се на $86.47 за барел около 03:17 ч. българско време, докато фючърсите на американския суров петрол тип “West Texas Intermediate” отбелязаха ръст от 12 цента, достигайки $82.94 за барел.

Двете референтни цени на суровия петрол са в последователна възходяща траектория от юни насам, като в четвъртък петролът West Texas Intermediate достигна своя връх за годината, а Брент – най-високата си ценова точка от януари насам.

Този ценови скок бе повлиян от удължаването на срока на съкращаване на добива от страна на големи държави-производителки на петрол като Саудитска Арабия и Русия. Освен това опасенията за потенциални прекъсвания на доставките, произтичащи от геополитическото напрежение в Черноморския регион, особено във връзка с доставките на руски петрол, допринесоха за бичите нагласи на пазара.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) посочи, че за 2024 г. очаква ръст на световното търсене на петрол от 2.25 милиона барела дневно, което е лек спад спрямо прогнозирания за 2023 г. ръст от 2.44 милиона барела дневно. Тези прогнози остават непроменени спрямо оценките от предходния месец.

Оценката на ОПЕК подчертава очакванията за стабилно потребление на петрол през 2024 г., дължащо се на устойчив икономически растеж, особено в Китай.

Допълнително засилване на доверието на пазара предизвикаха публикуваните в четвъртък данни за потреблението в САЩ през юли, които породиха спекулации, че Федералният резерв може би се приближава към края на агресивния си цикъл на повишаване на лихвените проценти.

Все пак съществуват някои фактори, които смекчават тези положителни влияния върху цените. Неотдавнашни данни разкриха, че в потребителския сектор на Китай се наблюдава дефлация, а цените на фабричните суровини продължиха да намаляват през юли, което породи опасения за потенциалните последици за търсенето на горива във втората по големина икономика в света.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подвеждат ли дневните активни адреси крипто инвеститорите?

Терминът “дневни активни адреси“ (DAA) често се използва неправилно в света на криптовалутите и често се бърка с “дневни активни потребители”.

28.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Почти всички airdrop токени се сриват малко след старта им

Неотдавнашен анализ на KeyRock разкрива, че близо 89% от токените, разпространени чрез airdrop събития губят стойност в рамките на 90 дни, като Етериум и Solana демонстрират по-добра устойчивост в сравнение с други мрежи.

28.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.