Home

Какво кара все повече държави да уреждат петролни сделки без да използват долари?

27.07.2023 19:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво кара все повече държави да уреждат петролни сделки без да използват долари?

В продължение на много години цената на петрола традиционно се определяше в щатски долари, което осигуряваше стабилна връзка в условията на нестабилен пазар на суровини. 

В някои държави обаче се наблюдава промяна, която намалява доминиращата роля на долара при продажбите на петрол.

Според анализатора на J.P. Morgan Наташа Кaнева една от най-значимите страни, които се отдалечават от долара, е Русия, на която се пада около 10% от световното производство на петрол. 

Поради санкциите, свързани с нахлуването ѝ в Украйна, Русия пренасочи продажбите си на петрол от Европа и САЩ, като увеличи износа си за Индия и Китай. Други държави, изправени пред американски санкции, също се насочиха към алтернативни валути. Например Венецуела, която притежава най-големите петролни запаси в света, започна да използва китайския юан или еврото за търговията си с петрол, след като се сблъска със санкциите на САЩ. 

Около 20% от петрола в света сега се продава на по-ниски цени поради санкциите и значителна част от тази търговия се измества от щатския долар.

Тази промяна е забележителна по няколко причини. Традиционно петролът и щатският долар имат обратна връзка, но през последните години тя отслабва. Докато по-силният долар водеше до по-ниски цени на петрола, от около 2014 г. насам тази връзка намаля. Следователно неотдавнашните спадове в стойността на долара може да не окажат съществено влияние върху цените на петрола. Въпреки това Канева очаква цените на петрола да се повишат през третото тримесечие поради по-голямото търсене, изпреварващо предлагането.

Въпреки намаляването на господстващото положение на долара в търговията с петрол, нито една алтернативна валута не се очертава като категоричен лидер.Вместо това цените се деноминират в различни местни валути, което води до някои изненадващи модели на търговия. Например индийските рафинерии започнаха да плащат за руския петрол във валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, която е обвързана с долара, осигурявайки стабилност за търговците и позволявайки на Русия да отклони средства от американския долар.

Промяната в моделите на търговия може да бъде от полза за някои развиващи се страни като Индия, Китай, Бразилия, Тайланд и Индонезия, тъй като те вече могат да купуват петрол на по-ниски цени и да плащат със собствените си местни валути.Това може да намали нуждата от предпазни резерви от щатски долари, американски държавни ценни книжа и петрол, освобождавайки капитал за вътрешни проекти за растеж.

Въпреки тези тенденции за държавите остава предизвикателство да се откажат напълно от долара. По данни на Международния валутен фонд към края на първото тримесечие 55% от световните резерви все още се държат в щатски долари, което показва, че значението на долара нараства. Критиците твърдят, че съобщенията за упадъка на долара са преждевременни, като изтъкват неговата ликвидност и широкото му приемане, поради което за всяка друга валута е трудно да измести долара от водещата му позиция в световната търговия.

Източник: Barron’s

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tether разширява обхвата си – за какво се използва при различните мрежи?

Tether (USDT) агресивно разширява своя обхват в настоящия пазарен цикъл, докато конкурентът му USDC прилага по-предпазлива стратегия.

27.09.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Изпълнителен директор на крипто проект е обвинен в схема за изнудване, включваща шерифи от LASD

Адам Иза, изпълнителен директор, свързан с платформата Zort, е изправен пред сериозни обвинения в провеждането на схема за изнудване, включваща служители от шерифския отдел на Лос Анджелис (LASD), както е описано подробно от ФБР.

27.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Чанпен Джао от Binance може да бъде освободен предсрочно: Какво ще направи милиардерът след това?

Чанпен Джао може да бъде освободен от федералния арест по-рано от очакваното, въпреки че първоначално пускането му на свобода беше насрочено за неделя, 29 септември, поради политиката да не се освобождават затворници през почивните дни.

27.09.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance стартира платформа за предварително предлагане на токени

Binance, водещата световна борса за криптовалути, представи най-новото си предложение: Платформата Binance Pre-Market.

27.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.