Home

Китайският юан изпреварва долара – какви може да са последиците за САЩ?

27.07.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китайският юан изпреварва долара – какви може да са последиците за САЩ?

Според анализ на Nikkei през последното тримесечие китайският юан е постигнал значителен напредък, надминавайки долара в трансграничните транзакции.

Това постижение може да се отдаде на по-отворения капиталов пазар и увеличената търговия с Русия на база юани.

Проучването на Nikkei е фокусирано върху международната търговия на база валута, като са използвани статистически данни от Държавната администрация за чуждестранна валута на Китай. Важно е обаче да се отбележи, че анализът не включва разплащания на база юани с участието на държави, различни от Китай.

Според доклада на SWIFT от юни доларът остава доминиращата световна валута с дял от 42.02%, докато юанът има дял от 2.77% и се нарежда на пето място след еврото, британската лира и японската йена.

Въпреки печалбите си делът на юана в световните плащания остава сравнително малък в сравнение с икономиката на Китай. Въпреки това двустранните плащания, подкрепени от икономическото влияние на Китай, непрекъснато разширяват присъствието си.

През 2022 г. трансграничните разплащания в юани достигнаха 42.1 трилиона юана ($5.85 трилиона), като капиталовите транзакции съставляваха приблизително 75% от тази цифра, а останалата част – транзакциите по текущата сметка, като например търговията.

През последното тримесечие международните плащания, деноминирани в юани, са се увеличили с 11% до $1.51 трилиона, докато плащанията в долари намаляха с 14% до $1.4 трилиона. Това е първият случай от 2010 г. насам, когато китайската валута изпреварва долара в това отношение.

Възходът на юана може да се отдаде на усилията на Китай да отвори капиталовите си пазари и да се отдалечи от долара в търговията. Страната улесни достъпа на чуждестранните инвеститори до акции и облигации, деноминирани в юани, чрез програми като Stock Connect и Bond Connect.

Освен това Русия все по-често използва юана, особено за покупки на петрол от Китай, тъй като западните санкции отрязаха достъпа ѝ до платежните мрежи в долари и евро. През март на китайската валута се падат рекордните 39% от общия обем на руския валутен пазар.

Пекин активно се стреми към интернационализация на юана и подписва двустранни споразумения за насърчаване на използването му при трансгранични плащания. Някои нововъзникващи икономики също търсят алтернативи на долара поради използването на зелените пари от страна на САЩ за налагане на санкции срещу Русия.

Преминаването към юана потенциално може да доведе до отделяне на валутите или до формиране на валутни блокове, при които големите демокрации ще продължат да използват долара, докато страните с тесни връзки с Китай ще преминат към юана.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп ще спечели изборите в условията на политически сътресения – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, финансовият автор на книгата “Богат татко, беден татко“, предизвика оживление, заявявайки в социалните медии, че Доналд Тръмп ще спечели бъдещите избори.

23.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Société Générale предостави важна информация за своята стабилна монета

SG Forge, дъщерно дружество на Société Générale, обяви в петък, че ще пусне на пазара своя стабилна монета, обвързана към еврото EUR CoinVertible (EURCV) на блокчейна на Solana.

23.09.2024 14:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ето защо се срина крипто банката Silvergate според главният административен директор

През 2023 г. Съединените щати се сблъскаха с втората по големина банкова криза от 2008 г. насам – фалитите на First Republic Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank.

23.09.2024 12:37 2мин. четене Kosta Gushterov

OpenSea пред съдебно дело за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Двама потребители на OpenSea са подали колективен иск в САЩ, в който се твърди, че платформата за NFT търговия продава нерегистрирани ценни книжа.

23.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.