Home

БРИКС: Има ли шанс Турция да се присъедини към съюза?

26.07.2023 18:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Има ли шанс Турция да се присъедини към съюза?

На 1 юни срещата на министрите на външните работи на страните от БРИКС в Кейптаун, Южна Африка, привлече значително внимание поради разширяването на блока и предложението за въвеждане на обща валута. 

Сега вниманието на международната общност е насочено към предстоящата среща на върха на лидерите на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка, която е насрочена за 22-24 август. Тази среща ще събере на едно място пионерските нации, които представляват възходящ, продуктивен и многополюсен световен ред.

Благодарение на младото си и динамично население, както и на развиващата се икономика, Турция заема ключова позиция в световното развитие. Страната има богато историческо наследство, датиращо от времето на Османската империя. 

Освен това Турция играе жизненоважна роля във воденето и поддържането на отношения с потиснати и развиващи се страни в региони като Балканите, Африка и Централна Азия. Това влияние е видно от встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в което участваха държавни ръководители от Венецуела до африканските държави, балканските държави и тюркските държави в Централна Азия. 

В резултат на това Турция се превърна в изтъкнат лидер сред мюсюлманските и тюркските държави по света, което я прави подходяща да заеме силна лидерска позиция в новия многополюсен ред.

Като се имат предвид глобалните интереси на Турция, въпросът дали е време страната да се присъедини към БРИКС става от решаващо значение. Тъй като светът преминава през фаза на глобална трансформация, включването на Турция в БРИКС може да предложи значителни предимства. 

От 2015 г. насам отношенията на Турция със САЩ и НАТО са обтегнати поради различни въпроси, включително тези, свързани със Сирия, Източното Средиземноморие, PYD/PKK, F35, S-400 и появата на новия световен ред под ръководството на БРИКС. 

Тъй като влиянието и ролята на БРИКС в световния ред продължават да нарастват, би било разумно за Турция да участва активно в този влиятелен блок и да си осигури стабилна позиция в новия международен ред.

Смята се, че Турция има ценна възможност да стане част от развиващия се глобален пейзаж, като се включи в БРИКС. Дори интересът на френския президент Еманюел Макрон към участие в срещата на върха на БРИКС отразява стремежа на Франция да намери своето място в зараждащия се нов световен ред. Европа като цяло е изправена пред предизвикателства, дължащи се на противоречиви интереси със САЩ в рамките на НАТО и западния лагер, което повдига въпроси за устойчивостта на това положение.

Освен това Турция показа готовност да увеличи търговията с използване на местни валути, което я превръща във водеща държава в тази област. Според доклад на МВФ от 2022 г. 33% от националните резерви на Турция се състоят от нетрадиционни резерви. Използването на юана и рублата в търговията на страната с Русия и Китай се увеличава, което допълнително засилва глобалния икономически авторитет на Турция.

В заключение, участието на Турция в БРИКС би могло да ѝ осигури значително предимство при формирането на новия многополюсен ред. Нейната историческа лидерска роля, съчетана с динамичното население и развиващата се икономика, поставят Турция в добра позиция да играе ключова роля на световната сцена.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.