Home

ChatGPT става по-глупав с течение на времето

23.07.2023 11:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ChatGPT става по-глупав с течение на времето

Областта на чатботовете, управлявани от най-модерната технология за изкуствен интелект (AI), се характеризира с постоянно развитие и обучение.

Неотдавнашни проучвания обаче оспориха общоприетото схващане, че ученето винаги води до подобряване на работата. 

Представяне на чатботовете: Предизвикателствата, свързани с обучението и адаптацията

Изненадващо, някои чатботове, включително тези, които използват големи езикови модели (LLM) като GPT-3.5 и GPT-4, показват колебания в способностите си с течение на времето. Сравнителен анализ през март и юни 2023 г. показа значителни промени в тези модели, като нивата на точност при някои задачи отбелязаха драматични промени.

Например способността на GPT-4 да идентифицира прости числа отбеляза зашеметяващ спад от 97.6% точност до едва 2.4% само за три месеца. Подобни констатации пораждат опасения относно дългосрочната функционалност и надеждност на чатботовете, управлявани от изкуствен интелект.

Заплаха за интегритета на чатбота

Едно от сериозните предизвикателства, пред които са изправени разработчиците на чатботове, е податливостта към “отравяне на данни“, особено поради зависимостта им от съдържание, набрано от интернет. Класически пример за отравяне на данни е ботът на Microsoft в Twitter, “Tay“, през 2016 г.

В рамките на 24 часа след стартирането си Tay, ранният предшественик на ChatGPT, започна да публикува подстрекателски и обидни туитове. Това беше резултат от спам на онлайн тролове, които манипулираха процеса на обучение на бота от взаимодействието му с обществеността. Инцидентът накара Microsoft да преустанови дейността на Tay и подчерта значението на кураторството и мониторинга на данните за защита на интегритета на чатбота.

Заплаха представлява не само умишленото увреждане на данните. Предизвикателството да се гарантира, че данните за обучение в реално време са точни и надеждни, е друг проблем за AI разработчиците. 

Машинното обучение (ML) в голяма степен разчита на огромни количества данни за обучение, за да имитира човешкия интелект. Например съвременните чатботове като ChatGPT са разработени с помощта на онлайн хранилища, включително набори от данни, съставени от статии в Уикипедия, което им позволява да се учат от едно от най-големите хранилища на човешки знания. 

Веднъж пуснати в динамичната среда на интернет обаче, тези модели се сблъскват с променящи се и потенциално ненадеждни данни за обучение. Следователно, ако качеството на данните за обучение се влоши, резултатите на тези чатботове могат да пострадат.

Срив на модела: Въздействието на генерираното от изкуствен интелект съдържание

Тъй като съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, се разпространява в различни платформи, възниква един належащ въпрос: Какво се случва, когато материалите, генерирани от ИИ, се използват като данни за обучение на ML модели? 

Неотдавнашни изследвания, изследващи ефектите от рекурсивността върху ML моделите, породиха опасения относно “срива на модела“. Проучването откри, че когато генерираното от AI съдържание се използва като данни за обучение, ML моделите са склонни да забравят знанията, които са придобили преди това.

Това явление има сериозни последици за бъдещето на генеративния изкуствен интелект и подчерта необходимостта от ефективно управление и куриране на данни, за да се поддържат ефективността и целостта на чатботовете.

В заключение, въпреки че чатботовете имат огромен потенциал в различни области, те не са застраховани от предизвикателства, свързани с обучението, отравянето на данни и използването на съдържание, генерирано от AI.

AI разработчиците трябва да се справят с тези нововъзникващи предизвикателства, свързани с данните, за да гарантират непрекъснатата функционалност, адаптивност и надеждност на чатботовете в постоянно развиващия се дигитален пейзаж.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Изпълнителен директор на крипто проект е обвинен в схема за изнудване, включваща шерифи от LASD

Адам Иза, изпълнителен директор, свързан с платформата Zort, е изправен пред сериозни обвинения в провеждането на схема за изнудване, включваща служители от шерифския отдел на Лос Анджелис (LASD), както е описано подробно от ФБР.

27.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Чанпен Джао от Binance може да бъде освободен предсрочно: Какво ще направи милиардерът след това?

Чанпен Джао може да бъде освободен от федералния арест по-рано от очакваното, въпреки че първоначално пускането му на свобода беше насрочено за неделя, 29 септември, поради политиката да не се освобождават затворници през почивните дни.

27.09.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance стартира платформа за предварително предлагане на токени

Binance, водещата световна борса за криптовалути, представи най-новото си предложение: Платформата Binance Pre-Market.

27.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как ще се отразят действията на Фед на крипто пазара?

Известен крипто анализатор смята, че пазарът на дигитални активи ще остане силен, дори ако Федералният резерв намали лихвените проценти.

27.09.2024 10:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “ChatGPT става по-глупав с течение на времето”
  1. Аз мисля, че винаги си е бил глупав.
    Ако наистина става по-глупав, това може да е форма на машинна деменция.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.