Home

Саудитска Арабия с рекорден внос на петрол от Русия

13.07.2023 14:15 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Саудитска Арабия с рекорден внос на петрол от Русия

През юни Саудитска Арабия отбеляза значително увеличение на вноса на течно гориво с отстъпка от Русия, като достигна рекорден обем.

Този скок, почти десет пъти по-висок от предходната година, бе обусловен от необходимостта да се посрещнат нарастващите нужди на страната от електроенергия през летния сезон и да се поддържа износът на суров петрол въпреки съкращенията на производството, наложени от алианса ОПЕК+. 

Различни източници, включително търговци, анализатори и данни от Kpler, потвърждават това развитие.

За Русия тази нарастваща търговия с петрол със Саудитска Арабия, най-големия износител в света, позволява да продължи да доставя петрол на световните купувачи, въпреки че е изправена пред санкции, които ограничават достъпа ѝ до ключови пазари, особено в Европа.

По данни на Kpler през юни Саудитска Арабия е внесла рекордните 910,000 метрични тона (еквивалентни на 193,000 барела дневно) течно гориво от Русия. Това значително увеличение на вноса е резултат от засилените покупки на течно гориво от Русия от страна на Саудитска Арабия през тази година, след като Европейският съюз забрани вноса на руски продукти. 

Данните също така разкриват, че вносът на руско течно гориво от Саудитска Арабия за първата половина на 2023 г. е достигнал 2.86 милиона метрични тона, надминавайки общия внос от 1.63 милиона метрични тона през 2022 г.

Повечето от руските товари с течно гориво, които имат високо съдържание на сяра (HSFO) се насочват към електроцентралите в Саудитска Арабия, както обясни Ройстън Хуан, анализатор в консултантската компания Energy Aspects.

Като част от споразумението на ОПЕК+, Саудитска Арабия обяви решението си да удължи за втори пореден месец през август допълнителното съкращаване на добива с 1 милиона барела на ден с цел да подкрепи цените на петрола. 

Според Хуан този ход предполага връзка между съкращаването на производството и приоритизирането от страна на Саудитска Арабия на изгарянето на комунални услуги, свързани с течното гориво, пред изгарянето на суров петрол, тъй като позволява на страната да запази фокуса си върху износа на суров петрол.

Търговци и анализатори смятат, че стратегията на Саудитска Арабия включва внос на евтино руско течно и дизелово гориво, като същевременно увеличава износа си, което в крайна сметка води до по-високи печалби. Данните на Kpler сочат, че се очаква Саудитска Арабия да увеличи износа си на мазут до 1.2 милиона тона през юли спрямо 750,000 тона през юни, главно поради засилените маржове за горивото.

Източник: Reuters

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли да се спаси китайската икономика с допълнителни $142 милиарда?

Китай обмисля значително увеличаване на капитала с около $142.4 милиарда (1 трилион юана), за да подкрепи най-голямата си държавна банка, с цел да съживи отслабващата икономика и стагниращите пазари.

26.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Джъстин Сън мести милиони в TUSD: Предстои ли пазарна турбуленция?

Неотдавнашната дейност на Джъстин Сън, основател на Tron блокчейна, привлече вниманието, след като на различни адреси бяха прехвърлени милиони в TUSD – стабилни монети, обвързани с щатски долари.

26.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Черна гора използва екстрадицията на До Куон като инструмент в сделка според бивш министър

Бившият министър на правосъдието на Черна гора Андрей Милович изрази сериозна загриженост относно потенциалната връзка между екстрадирането на съоснователя на Terraform Labs До Куон и концесионната сделка за черногорските летища с Южна Корея.

26.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

ОАЕ се превръща във водещ крипто център според доклад на Chainalysis

В неотдавнашен доклад на Chainalysis се подчертава, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) се открояват в глобалната активност в областта на криптовалутите, като показват значителен ръст във всички категории по размер на транзакциите.

26.09.2024 20:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Саудитска Арабия с рекорден внос на петрол от Русия”
  1. Бай Милен,

    Световната “резервна” валута трябва да е наднационална, за да могат държавите да се развиват по собствени икономически модели, а не натрапени!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.