Home

Доларовите резерви нарастват в световен мащаб – дела на еврото спада

02.07.2023 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Доларовите резерви нарастват в световен мащаб – дела на еврото спада

Международният валутен фонд съобщи, че през първото тримесечие на годината делът на щатския долар във валутните резерви се е увеличил.

Това увеличение се случи, докато Федералният резерв агресивно повишаваше лихвените проценти, за да се бори с високата инфлация.

През първото тримесечие на годината дялът на “зелените пари” в резервите се е увеличил до 59% спрямо 58.6% през последните три месеца на 2022 г. От друга страна, дялът на еврото се е понижил до 19.8% през първото тримесечие спрямо 20.4% през предходните три месеца.

Валутните резерви са активи, държани от централните банки в различни валути в подкрепа на техните задължения. Тези резерви често се използват за стабилизиране на съответните им валути.

През първото тримесечие доларовият индекс е отбелязал спад от около 0.9% след понижение от 7.7% през последното тримесечие на предходната година. През второто тримесечие обаче доларовият индекс леко се е възстановил, нараствайки с 0.4%.

Обратно, през първото тримесечие еврото е отбелязало повишение от около 1.2% след скок от 9.3% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Федералният резерв, който увеличи разходите по заемите в САЩ на ниво, което не е достигано от 80-те години насам, повиши лихвените проценти от 0% през март 2022 г. на 5.0% до 5.25% през март 2022 г.

Пазарните участници смятат, че макар щатският долар да остане доминиращ, влиянието му постепенно ще намалее. Според проучване, проведено от Форума на официалните парични и финансови институции (OMFIF), 75 управители на резервите на централни банки очакват леко намаляване на дяла на долара в общите резерви до 53% през следващото десетилетие от сегашното му равнище от малко под 60%.

От OMFIF предполагат, че тази промяна съответства на дългосрочната тенденция на дедоларизация, която се наблюдава бавно в продължение на няколко десетилетия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Китай предлага най-големите стимули след пандемията – ще успеят ли да подпомогнат растежа?

Китайската централна банка въведе най-значителните си мерки за стимулиране на икономиката след пандемията, с които цели да съживи вялата икономика на страната и да я насочи обратно към поставената от правителството насока за икономически подем.

25.09.2024 13:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Binance достигна рекордните $100 трилиона

Binance постигна важен етап, като главният изпълнителен директор Ричард Тенг обяви, че борсата е надхвърлила поразителен обем на търговията от $100 трилиона.

25.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

САЩ съдят платежния гигант Visa – ето защо

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Visa за нарушаване на антитръстовите правила, обвинявайки гиганта в поддържане на монопол в сектора на дебитните плащания.

25.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ето какво трябва да знаем за изслушването на Гари Генслер пред Конгреса на САЩ

По време на вчерашното изслушване председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) Гари Генслер бе подложен на силна критика от страна на законодателите, особено от Том Емър, председател на парламентарното мнозинство, във връзка с действията на регулатора по отношение на Digital Licensing Inc., известна също като DebtBox.

25.09.2024 7:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.