Home

Европа постигна историческо споразумение за регулиране на криптовалутите

27.06.2023 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа постигна историческо споразумение за регулиране на криптовалутите

Във вторник Европейският съюз (ЕС) постигна консенсус по ново законодателство за банковия капитал, включително крипто регулации, в опит да предотврати навлизането на необезпечени криптовалути в традиционната финансова система.

Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент направи съобщението чрез публикация в Twitter. Споразумението беше постигнато след среща с участието на представители на Европейския парламент, националните правителства и Европейската комисия, която първоначално предложи тези регулации през 2021 г.

За да се превърне в законодателство, политическото споразумение сега трябва да премине през гласуване от държавите членки в Съвета на ЕС и законодателите, което може да отнеме няколко месеца.

С новите правила се въвеждат значителни и спорни промени в начина, по който банките оценяват риска на корпоративните и жилищните кредити и се повишава силата и устойчивостта на банките, работещи в Европейския съюз. Шведският министър на финансите Елизабет Свантесон, която председателстваше преговорите от името на държавите – членки на ЕС, подчерта това в изявление.

Според информацията Съвета потвърждава, че сделката обхваща “преходен пруденциален режим за криптоактивите“, въпреки че не са предоставени конкретни подробности. Освен това Базелският комитет за банков надзор, международен орган за определяне на стандарти, финализира изготвянето на глобален правилник за крипто банките.

Предварителната информация сочи, че те ще възприемат строг подход, като определят максимално рисково тегло от 1,250% за свободно плаващи криптовалути като Биткойн (BTC) и Етериум (ETH).

Следователно банките ще трябва да заделят по едно евро капитал за всяко евро под формата на Биткойн или Етериум, които притежават, което ще намали стимулите им да инвестират на пазара. 

Парламентаристите от ЕС са нетърпеливи да приложат тези мерки в кратки срокове.

По време на преговорите Европейската комисия предложи компромис, който леко да облекчи строгата позиция за регулираните стабилни монети. Изглежда, че това предложение е получило подкрепа сред правителствата на ЕС, които също трябва да се съгласят, преди законопроектът да бъде приет.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Бивши служители на SEC ще свидетелстват за крипто регулирането на изслушване в Конгреса

Бивши високопоставени служители от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се готвят да дадат показания по време на изслушване в Конгреса, на което ще бъде разгледан подходът на агенцията към регулирането на криптовалутите.

17.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Големи крипто компании обединяват усилията си за постигане на съответствие с MiCA

Научната фондация за DLT (DSF) стартира крипто алианса MiCA на 16 септември, като учредители са Hedera, Ripple и фондация Aptos.

16.09.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Директорът на Circle призовава за глобални стандарти, тъй като стабилните монети набират популярност

Circle, която стои зад USDC, е оптимистично настроена по отношение на масовото приемане на стабилните монети като ключов компонент на дигиталните финанси.

16.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Конгресмен представи нов законопроект за опростяване на крипто правилата в САЩ

Конгресменът от Тенеси Джон Роуз представи законодателен акт, наречен „BRIDGE Digital Assets Act“, който има за цел да преработи регулаторната рамка на САЩ за криптовалутите.

15.09.2024 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.