Home

Американският долар остава на върха въпреки ръста на китайския юан

23.06.2023 16:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американският долар остава на върха въпреки ръста на китайския юан

Делът на глобалните SWIFT транзакции, включващи китайски юан, достигна най-високото си ниво от януари 2022 г. насам. 

През май 2023 г. използването на китайския юан за международни търговски разплащания нарасна до 2.54%. Наскоро Аржентина демонстрира подкрепата си за БРИКС, като предпочете китайския юан вместо щатския долар, плащайки $2.72 милиарда за трансгранични транзакции. През юни 19% от вноса на Аржентина беше уреден с китайски юан, а не с щатски долар.

Доминиращата роля на щатския долар в световната търговия намалява, тъй като развиващите се страни все повече избират алтернативни валути за осъществяване на международни транзакции. В момента китайският юан се очертава като жизнеспособна алтернатива, особено в светлината на потенциалното въвеждане на нов търг от алианса БРИКС през 2023 г. 

Решението относно въвеждането на нова валута ще бъде взето колективно по време на предстоящата среща на върха на съюза през август, която ще се проведе в Южна Африка.

Въпреки че е изправен пред значителни предизвикателства от страна на блока БРИКС, щатският долар остава най-търгуваната валута през 2023 г. През май “зелените” пари са участвали в 42.6% от всички глобални транзакции, въпреки че този показател намаля с 0.11% в сравнение с април. 

През май еврото участваше в 31.7% от международните сделки, като отбеляза лек спад от 0.04% в сравнение с април.

За разлика от тях китайският юан беше използван в 3,2% от световната търговия, отбелязвайки месечно увеличение от 0.25%. Това развитие предполага лек спад в популярността на щатския долар и еврото, докато китайският юан продължава да набира сила.

Алиансът БРИКС активно убеждава редица държави да намалят зависимостта си от щатския долар и вместо това да осъществяват търговия, използвайки съответните си национални валути. Тази промяна има за цел да подкрепи местните икономики и да насърчи процъфтяващия бизнес, като улесни безпроблемните транзакции.

Ако бъдещата валута на БРИКС спечели доверието на валутните пазари, тя има потенциала да оспори позицията на щатския долар като световна резервна валута. 

В резултат на това съдбата на щатския долар ще бъде определена от развиващите се страни, които се стремят да прекратят сегашното му господство.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken засилва присъствието си в Европа с нова придобивка

Kraken засили стратегията си за растеж в Европа, придобивайки Coin Meester (BCM), известен крипто брокер в Нидерландия.

24.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Турция се отказва от плановете за данъчно облагане на печалбите от акции и криптовалути

Турция е взела решение да не въвежда данъци върху печалбите от търговия с акции и криптовалути, както потвърди вицепрезидентът Джевдет Йълмаз в неотдавнашно интервю за Bloomberg.

24.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Директорът на Bitwise твърди, че най-влиятелните финансови фигури се насочват към крипто

Макар че значителните инвестиции в Биткойн в рамките на портфейлите на клиентите, управлявани от финансови консултанти, може би все още не са на хоризонта, нарастващ брой консултанти включват криптоактиви в личните си портфейли, според Мат Хоуган, главен оперативен директор на Bitwise.

24.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Клиентите на FTX ще получат общо $16 милиарда: Какви ще са последствията?

В края на годината се очертава напредък по отношение на последиците от срива на FTX, която преди това бе ръководена от Сам Банкман-Фрийд.

24.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.