Home

Английската централна банка повишава лихвите, за да се бори с инфлацията

22.06.2023 18:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Английската централна банка повишава лихвите, за да се бори с инфлацията

Английската централна банка предприе неочакван ход, като повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, отбелязвайки 13-тото си поредно увеличение, тъй като се бори с продължаващата инфлация.

Това решение, с което основният лихвен процент на банката достигна 5%, противоречи на пазарните прогнози за по-малко повишение. В резултат на това паундът отслабна спрямо долара, а доходността на британските държавни облигации леко се понижи.

Последните данни разкриха, че годишната инфлация на потребителските цени във Великобритания се е запазила на равнище от 8.7% през май, което затвърди очакванията за ново повишение на лихвения процент. През май базисната инфлация (изключваща волатилните цени на енергията и храните) достигна най-високото си равнище от март 1992 г. насам, като възлезе на 7.1% на годишна база. Икономистите коригираха прогнозите си, очаквайки по-нататъшно затягане на паричната политика.

Комитетът по парична политика (MPC) посочи, че ще следи отблизо устойчивия инфлационен натиск, който включва условията на пазара на труда и нарастването на заплатите. Ако този натиск продължи, ще се наложи допълнително затягане на паричната политика. Политиците са изправени пред предизвикателството да намерят баланса между ограничаването на инфлацията чрез затягане на паричната политика и избягването на ипотечна криза и рецесия.

MPC призна, че пълното въздействие на увеличението на лихвените проценти ще се усети след време поради преобладаващия дял на ипотечните кредити с фиксиран лихвен процент.

От края на 2021 г. насам банката е увеличила основната си лихва от 0.1% до 5%. Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли подчерта, че е важно да се справи с високата инфлация, дори ако тя поражда опасения за домакинствата с ипотеки или заеми.

Гласуването с мнозинство в полза на по-голямото увеличение на лихвения процент предполага усещане за спешност сред членовете на MPC. Анализаторите тълкуват това като “ястребово суперповишение”, целящо да се изпревари инфлационният натиск. Обединеното кралство е изправено пред уникални предизвикателства, като нарастващите цени на енергията и храните, недостига на работна ръка и ускоряващото се нарастване на заплатите.

В сравнение с други големи икономики в Обединеното кралство се наблюдава по-бавно забавяне на общата инфлация и по-висока базисна инфлация след пандемията. Инвестиционните мениджъри разглеждат повишението на лихвените проценти като опит да се възстанови доверието и да се контролира инфлацията, но отбелязват, че реалните лихвени проценти в Обединеното кралство постоянно остават отрицателни, което предполага, че може да са необходими допълнителни мерки.

Като цяло изненадващото повишение на лихвените проценти от страна на Английската централна банка демонстрира нейния ангажимент да се справи с устойчивия инфлационен натиск въпреки предизвикателствата и опасенията, които той поражда за икономиката.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken засилва присъствието си в Европа с нова придобивка

Kraken засили стратегията си за растеж в Европа, придобивайки Coin Meester (BCM), известен крипто брокер в Нидерландия.

24.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Турция се отказва от плановете за данъчно облагане на печалбите от акции и криптовалути

Турция е взела решение да не въвежда данъци върху печалбите от търговия с акции и криптовалути, както потвърди вицепрезидентът Джевдет Йълмаз в неотдавнашно интервю за Bloomberg.

24.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Директорът на Bitwise твърди, че най-влиятелните финансови фигури се насочват към крипто

Макар че значителните инвестиции в Биткойн в рамките на портфейлите на клиентите, управлявани от финансови консултанти, може би все още не са на хоризонта, нарастващ брой консултанти включват криптоактиви в личните си портфейли, според Мат Хоуган, главен оперативен директор на Bitwise.

24.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Клиентите на FTX ще получат общо $16 милиарда: Какви ще са последствията?

В края на годината се очертава напредък по отношение на последиците от срива на FTX, която преди това бе ръководена от Сам Банкман-Фрийд.

24.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.