Home

6 големи икономики, които се отказват от долара

21.06.2023 16:00 4мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
6 големи икономики, които се отказват от долара

В последно време в световен мащаб се наблюдава значително движение, насочено към намаляване на зависимостта от щатския долар в международната търговия.

Нека сега разгледаме някои от големите държави, които се отказват от щатския долар в полза на други валути.

Китай

Китай предприе активни действия за популяризиране на юана като реална алтернатива на щатския долар в международната търговия. Тези усилия включват стратегически инициативи в рамките на организации като БРИКС, ШОС и ОПЕК.

Китай стратегически набляга на юана, за да балансира доминиращата роля на американската валута в световните финансови дела. По-специално, неотдавнашното използване на китайската валута в отговор на санкциите срещу Русия подчерта потенциала на юана. Това развитие оказа по-значително въздействие върху насърчаването на юана през изминалата година, отколкото усилията, положени от правителството на Си Дзинпин през предходното десетилетие.

Саудитска Арабия

През януари, по време на събитие в Давос, Мохамед Ал-Джадаан, министърът на финансите на Саудитска Арабия, изненада журналистите, като изрази готовността на страната да участва в търговията с валута, различна от щатския долар.

Това отбеляза значителна промяна, тъй като за първи път от почти пет десетилетия насам се обмисляше подобна промяна. Въпреки че на пръв поглед това може да изглежда сравнително незначително, то подсказва за потенциални бъдещи промени, като се имат предвид историческите връзки между САЩ и Саудитска Арабия.

Въпреки че Саудитска Арабия все още не се е отказала от петродолара, последните ѝ действия подсказват, че проучва алтернативни възможности.

Иран

Иран, страна, на която САЩ налагат санкции, също предприе значими стъпки в посока намаляване на зависимостта си от щатския долар. Президентът на Иран Ебрахим Раиси призова Централната банка на Иран да предприеме необходимите действия за отказ от щатския долар при двустранните търговски разплащания, като предпочита да използва иранския риал, когато това е възможно.

Централната банка на Иран вече започна да прилага тази стратегия, като по време на неотдавнашната среща на високо равнище с министъра на търговията на Оман предложи използването на ирански риали за двустранна търговия.

Индия

Индия и Бангладеш наскоро постигнаха споразумение, да извършват някои от двустранните си търговски сделки в съответните си валути, а именно индийската рупия и бангладешката така. Индийският износ на стойност около $2 милиарда за Бангладеш от общо около $13.69 милиарда през предходната финансова година ще се търгува в рупии, а останалата част ще се плаща в щатски долари.

Обратно, износът на Бангладеш за Индия, възлизащ на приблизително $2 милиарда през 2022 г., ще се търгува изцяло в рупии и таки. Този ход следва примера на 18 други държави, сред които Русия, Германия, Великобритания, Сингапур, Шри Ланка, Малайзия, Оман и Нова Зеландия, които вече започнаха да уреждат международната си търговия с Индия, използвайки индийската рупия.

Бразилия

През март Бразилия и Китай се споразумяха да осъществяват търговия, използвайки китайския юан вместо щатския долар. Това дава възможност за директен обмен на юани и реали, като отпада необходимостта от конвертиране на валути. Бразилската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (ApexBrasil) смята, че това споразумение ще намали разходите и ще стимулира двустранната търговия и инвестиции.

Понастоящем Китай е основният търговски партньор на Бразилия, като на него се падат над 20% от вноса. Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, на който се пада над една трета от целия износ.

Русия

Москва значително намали зависимостта си от щатския долар в условията на руско-украинския конфликт, като избра алтернативна валута. Китайският юан се превърна в предпочитан избор на Русия в международната търговия, отбелязвайки забележителна промяна.

Освен това Москва активно проучва възможността за въвеждане на обща валута на БРИКС в бъдеще. С приемането на китайския юан руската икономика намери алтернатива на западните финансови мрежи и на щатския долар.

Използването на юана за разплащания е все по-често срещано сред износителите на енергия. Държавният инвестиционен фонд на Русия, предназначен за подпомагане на държавните разходи, засегнати от разходите за конфликта в Украйна, сега държи петролното си богатство в китайска валута.

Нарастващото значение на китайската валута в Русия укрепва връзките между двете страни, които преди се съревноваваха за глобално влияние, но се сближиха поради общото недоволство от Запада. Това развитие е в унисон с продължаващите усилия на Китай, макар и до голяма степен неуспешни до момента, да утвърди юана като по-значим участник в световните финанси и търговия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Kraken засилва присъствието си в Европа с нова придобивка

Kraken засили стратегията си за растеж в Европа, придобивайки Coin Meester (BCM), известен крипто брокер в Нидерландия.

24.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Турция се отказва от плановете за данъчно облагане на печалбите от акции и криптовалути

Турция е взела решение да не въвежда данъци върху печалбите от търговия с акции и криптовалути, както потвърди вицепрезидентът Джевдет Йълмаз в неотдавнашно интервю за Bloomberg.

24.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Директорът на Bitwise твърди, че най-влиятелните финансови фигури се насочват към крипто

Макар че значителните инвестиции в Биткойн в рамките на портфейлите на клиентите, управлявани от финансови консултанти, може би все още не са на хоризонта, нарастващ брой консултанти включват криптоактиви в личните си портфейли, според Мат Хоуган, главен оперативен директор на Bitwise.

24.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Клиентите на FTX ще получат общо $16 милиарда: Какви ще са последствията?

В края на годината се очертава напредък по отношение на последиците от срива на FTX, която преди това бе ръководена от Сам Банкман-Фрийд.

24.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.