Home

Банката на БРИКС се нуждае от долари

19.06.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Банката на БРИКС се нуждае от долари

Според източници, цитирани от " Wall Street Journal", банката за развитие, създадена от страните от БРИКС, за да се намали зависимостта от заеми в щатски долари, среща трудности при изплащането на дълговете си поради недостиг на налични долари.

Новата банка за развитие, със седалище в Шанхай, е намалила значително отпускането на нови заеми.

Институцията е създадена преди около осем години от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, за да създаде алтернатива на доминираните от долари финансови институции като Международния валутен фонд.

Тази инициатива съвпада с усилията на Китай да намали господстващото положение на щатския долар. С течение на времето дейността на банката по отпускане на заеми стана по-агресивна, като поетите ангажименти се увеличиха от $1 милиард през 2017 г. до $30 милиарда през 2022 г.

По ирония на съдбата, въпреки целта си за дедоларизиране на кредитирането, около две трети от собствените заеми на Новата банка за развитие бяха в долари, което изискваше заеми както от Уолстрийт, така и от китайски кредитори. След нахлуването на Русия в Украйна обаче поддръжниците от Уолстрийт проявиха по-малко желание да предоставят средства на банка, която е почти 20% собственост на Москва.

Освен това възникнаха противоречия с назначаването на Дилма Русеф, за нов ръководител на банката. Очаква се следващият кандидат за председател на банката да бъде руско назначение.

Поради липсата на редовна доларова подкрепа Новата банка за развитие сега обслужва предишните си дългове чрез по-скъпи заеми. Според данните последната облигация на банката, емитирана през април, е струвала $1.25 милиарда, което е пет пъти по-скъпо от предишните заеми.

Освен това институцията е претърпяла понижаване на кредитния рейтинг от Fitch Ratings и е била информирана, че лихвените проценти по новите заеми може да се увеличат четири пъти. Вследствие на това банката повиши надбавката, която начислява на своите членове за вземане на заеми, което значително намали отпускането на заеми.

Понастоящем Новата банка за развитие обсъжда с Аржентина, Саудитска Арабия и Хондурас разширяване на членската си маса и получаване на допълнителен капитал. Въпреки това, като се има предвид икономическият спад в Китай, е малко вероятно банката да получи значителна финансова подкрепа от Пекин.

Въпреки че Новата банка за развитие заяви, че има значителен интерес към емитираните от нея облигации и твърди, че отпускането на заеми и ликвидността ѝ остават стабилни, тя не отговори веднага на исканията за коментар, както съобщиха от WSJ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.