Home

Член на управителния съвет на ЕЦБ критикува предложените от ЕС крипто регулации

09.04.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Член на управителния съвет на ЕЦБ критикува предложените от ЕС крипто регулации

В неотдавнашна публикация в блога си Елизабет Маккол, член на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), разкритикува предложените от Европейския съюз регулации за криптоактивите, заявявайки, че те не са достатъчни и че е необходимо да се засилят предпазните мерки, за да се обхванат адекватно рисковете.

По-късно този месец се очаква Европейският парламент да гласува по законодателството за пазарите на криптоактиви (MiCA), считано за важен ход спрямо крипто регулациите. Въпреки това, Маккол твърди, че да се разчита единствено на MiCA и новия Базелски стандарт би било неадекватно.

Според нейната гледна точка е необходимо да се наложат по-строги задължения и засилен мониторинг на значимите доставчици на крипто услуги. Маккол отбеляза, че настоящите разпоредби на MiCA не успяват да адресират адекватно нито един от тези аспекти.

За да се осигури по-добър контрол и наблюдение върху крипто сектора тя предлага приемането на нови количествени показатели, които отчитат спецификите на бизнеса, като например обем на търговията за платформите за търговия или активи под попечителство за попечителските предприятия. Този подход би позволил по-прецизен и ефективен надзор на крипто пазара.

Маккол освен това подчерта, че скалата за доставчиците на услуги, свързани с криптоактивите, подбужда загриженост. Дори Binance, най-големият играч крипто пазара, който може да се похвали с около 28-29 милиона активни потребители в световен мащаб, вероятно няма да покрие критериите за класифициране като значим в рамките на ЕС.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Цената на Dogecoin се срина, след като Twitter върна старото си лого


Например, крахът на доскоро функциониращата крипто борса FTX не би бил сметнат за заслужаващ внимание поради структурата на компанията.

Поради това праговете трябва да се измерват на ниво група, а не на ниво отделен субект, като се има предвид сложността на операциите.

Накрая, Маккол подчерта значението на идентифицирането на конфликти на интереси в цялата група и в свързаните субекти. Това ще гарантира, че надзорът и регулирането са ефективни и че рисковете, свързани с крипто активите, се управляват правилно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

ОАЕ премахват данъците за крипто транзакции

Федералната данъчна служба (FTA) на ОАЕ публикува изменения на Изпълнителния регламент на Федерален указ-закон № 8 от 2017 г., който регулира данъка върху добавената стойност (ДДС).

06.10.2024 18:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Coinbase делиства стабилни монети за спазване на регулаторните изисквания в Европа

Coinbase обяви плановете си да извади от списъка на Европейската икономическа зона (ЕИП) някои стабилни монети до края на годината в очакване на по-строгите разпоредби в региона.

04.10.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Добри новини за крипто инвеститорите в Турция

Турските инвеститори следят отблизо темата за данъчното облагане на криптовалутите, но министърът на финансите Мехмет Шимшек даде да се разбере, че в момента не се разглеждат данъци върху крипто и акциите.

03.10.2024 6:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.