Home

Какво да очакваме от скока в цената на Bitcoin през януари 2023?

15.01.2023 18:06 6мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво да очакваме от скока в цената на Bitcoin през януари 2023?

Цената на Bitcoin се покачва от средата на декември, като най-известната криптовалута навлезе в новата година с повишена цена. Тя остава над ключовото ниво от $17 хил.

Цената на Bitcoin се покачва от средата на декември, като най-известната криптовалута навлезе в новата година с повишена цена. Тя остава над ключовото ниво от $17,000 като изглежда, че охлаждането на индекса на щатския долар (DXY) и положителните развития на пазара направиха това възможно. 

Положителните икономически данни са друг фактор, който допринесе за стабилността на BTC, а повишението на лихвените проценти също бе благоприятно развитие в това отношение. Това доведе до реакция от страна на търговците, която повиши цените. Изглежда те се надяват по-малко агресивно покачване на лихвите от страна на Федералния резерв (ФЕД) на заседанието на Федералния комитет по операциите на открития пазар (FOMC). То ще се проведе на 1 февруари.

На какво се дължи скокът в цената на Bitcoin?

Тази седмица пазарът отбеляза един от най-големите скокове в цената на Bitcoin за повече от месец. Трейдърите в САЩ смятат, че това се дължи отчасти на охлаждането на инфлацията и на новината, че адвокатите на FTX – вече несъществуващата голяма криптоборса, са открили активи, които струват милиарди долари.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет.


За първи път от средата на декември насам BTC достигна $21,000 като през последните дни стойността му се увеличи с около 10%. CoinMetrics посочва, че цената на Bitcoin е била $18,232 по времето, когато адвокатите на FTX са открили около $5 милиарда в ликвидни активи. Твърди се, че това включва както фиатни пари, така и дигитални активи, което е добра новина за клиентите на FTX. Все пак тези намерени активи имат толкова висока стойност, че продажбата им би довела до огромен натиск върху пазара, намалявайки стойността на предлаганите активи.

Годшино повишение

Въпреки това цените се повишиха с около 6.5% на годишна база. Това е спад спрямо скока от около 7.1% през ноември и пика от 9.1% през юни. Трейдърите се надяват, че този спад ще окаже натиск върху Федералния резерв на САЩ да отмени повишаването на лихвените проценти. ФЕД, заедно с централните банки, повишаваше лихвените проценти в продължение на повече от година. Това беше мащабно усилие за справяне с инфлацията, но тези стъпки тласнаха акциите и криптовалутите към спад през 2022 г. Сега всички надежди са насочени към Централната банка на САЩ да намали лихвите и да облекчи натиска върху рисковите активи.

 

Засегнат ли е крипто пазарът от инфлацията в България?

Очаква се икономиката на България да индексира ръст от 0.1% през 2023 и да се увеличи от 3.4% през следващата година. БНБ прогнозира, че брутния вътрешен продукт на страната ще се забави до 2.8%. Българската Народна Банка взема под внимание цялата политическа несигурност, породена от невъзможността на парламента да формира редовно правителство и все още неразрешения конфликт в Украйна. 

Също така, от БНБ предвиждат темпа на инфлацията да се забави до 4.1%. 

Застрашен ли е Bitcoin от инфлация? 

Някой може да се запита дали Bitcoin и криптовалутите са застрашени от инфлацията. Цената на Bitcoin и криптовалути като цяло, заедно с други класове активи, могат да пострадат от повишаването на лихвените проценти или затягането на паричните политики, следвани от ФЕД и други големи централни банки. Това може да доведе до спад на цените на тези активи.

Така че, да, криптовалутите и Bitcoin могат да пострадат от инфлация. Различните монети имат различни парични политики, така че те могат да бъдат обект на различни проблеми. Например, т.нар стейбълкойни имат за цел да обвържат паричната си стойност с фиатните пари. Така че тяхната стойност може да бъде повлияна от инфлацията на фиатните валути, към които те са прикрепени. Именно тук алткойните излизат на сцената.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет.


Кои алткойни да разгледаме?

По дефиниция алткойните са всички криптовалути, различни от Bitcoin. Повечето от тези алткойни имат различен консенсусен механизъм за валидиране на транзакции и създаване на блокове. Те са склонни да се разграничават от двете основни криптовалути, като добавят нови цели към токена. 

Понастоящем има повече от 20,000 алткойна, регистрирани на няколко големи борси. Въпреки това някои анализатори препоръчват следните през 2023 г.

MEMAG

MEMAG, или Meta Masters Guild, е мобилна платформа за Web3 игри. Нейният екип желае да промени индустрията за разработване на игри, като добави дългосрочна устойчивост. 

Основният акцент на този проект са игрите от типа play-to-earn (P2E), осигуряващи награди на отдадените им фенове. По този начин те планират да създадат голяма фенбаза от мобилни геймъри.  

Meta Masters Guild е в Етап 1 от предварителната си продажба. В него цената на токена е само $0.007. Екипът планира седем отделни етапа, като цената ще се повиши до $0.023.

Общото предлагане на токени MEMAG е около 1 милиард. От него 35% ще бъдат разпределени за предварителната продажба, 15% ще отидат за борсови листвания и ликвидност, а 50% ще бъдат разпределени между развитието на екосистемата, пазара, резерв за проекта и екипа.

FightOut

FightOut e move-to-earn криптопроект, който цели да даде възможност на потребителите си допълнителна мотивация за активен начин на живот, като това включва награди за активни тренировки, успешно преодоляване на фитнес предизвикателства, спечелени баджове и принос към $FGHT общността. 

Токенът REPS ще се използва за закупуване на продукти като брандирани артикули, заплащане на индивидуални тренировки и спортно оборудване в магазина на приложението. Тези токени ще служат като награда за тренировките и предизвикателствата, а и ще могат да се купуват с $FGHT.

В момента FightOut е в първи етап от предварителната си продажба с цена на токена от $0.0166. От началото на предварителната продажба, проекта е събрал почти $3 милиона.

Етап 1 ще приключи, когато набере сумата от $5 милиона. Етап 2 ще започне на 31 март и ще е с цена на токена от $0.0333.

C+Charge

C+Charge е екологичен крипто проект, предлагащ peer-to-peer система за заплащане при използване на брандирани зарядни станции за електромобили, като идеята е собствениците им да получават въглеродни кредити за това.  

C+Charge е в етап на предварителна продажба, който започна през декември миналата година. В момента тече Етап 1, а цената за един токен е $0.013. Очаква се в оставащите три етапа, цената й да нарасне с 80% и в Етап 4 да струва $0.0235.

Токенът на проекта – $CCHG, ще се използва за заплащане на таксите за зареждане през мултифункционалното мобилно приложение на проекта C+Charge. Освен това, този app ще предлага опции като проследяване на въглеродните кредити, както и опашките на най-близките зарядни станции. 

C+Charge предлага 1 милиард токена в обръщение. От тях, 8% са заделени за ликвидност, а 40% отиват в предварителна продажба.


Тази статия е спонсорирано съдържание и не отразява мнението на екипа на CryptoDnes. Материалът не представлява инвестиционен съвет.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Cardano е по-добър от Биткойн и Етериум според Чарлз Хоскинсън – ето защо

Конкуренцията между водещите блокчейн системи, включително Биткойн, Етериум и Cardano, се засилва, като Чарлз Хоскинсън от ADA направи смели твърдения след неотдавнашния Chang хард форк.

27.09.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Каква част от притежателите на Биткойн са на печалба след като цената проби $64,500?

След като цената на Биткойн проби над $64,000 по-голямата част от притежателите на криптовалутата са на печалба.

26.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Биткойн достигна едномесечен връх, пробивайки $65,000 – ето каква е причината

Цената на Биткойн достигна едномесечен връх, а много от анализаторите очакват възходящата тенденция да се запази.

26.09.2024 17:32 1мин. четене Kosta Gushterov

Добра или лоша новина е одобрението на търговията с опции върху Биткойн ETF?

Пазарът на Биткойн опции достигна важен етап с одобрението на търговията с опции върху iShares Bitcoin Trust на BlackRock от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ.

26.09.2024 14:09 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.