Home

МВФ коментира крипто и ролята на централните банки в монетарната система

05.09.2022 15:48 3мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
МВФ коментира крипто и ролята на централните банки в монетарната система

Според Международния валутен фонд (МВФ) сътрудничеството между централните банки и крипто може да създаде иновативна парична екосистема.

В нов доклад, написан от ръководители на Банката за международни разплащания (БМР), МВФ каза, че технологията, която стои зад цифровите активи, и доверието, което обществото има в централните банки, заедно биха могли да създадат предпоставки за паричната политика на бъдещето.

Ние твърдим, че паричната система на бъдещето трябва да използва новите технически възможности, демонстрирани от криптовалутите, но да се основава на доверието, което централните банки предоставят (BIS 2022).

С други думи, всяка легитимна транзакция, която може да бъде извършена с крипто, може да бъде осъществена по-добре с пари на централна банка. Цифровите валути на централните банки (CBDC) и другата публична инфраструктура могат да бъдат в основата на богата и разнообразна парична екосистема, която подкрепя иновациите в обществен интерес.

Според МВФ, макар че технологията, която стои зад криптоактивите, да е забележителна, индустрията има много недостатъци. Някои от тях са изключителната нестабилност на цените и липсата на ясни регулации и съмнения по отношение на мащабируемостта. МВФ твърди, че централните банки могат да помогнат за решаването на тези проблеми.

Крипто активите не са нито стабилни, нито ефективни. Тя е до голяма степен нерегулиран сектор, а участниците в него не носят отговорност пред обществото. Честите измами, кражби и мошеничества предизвикват сериозни опасения относно интегритета на пазара.

Криптовалутите ни запознаха с възможностите на иновациите. Въпреки това най-полезните ѝ елементи трябва да бъдат поставени на по-стабилна основа. Като възприемат нови технически възможности, [като] се основават на ядрото на доверието, парите на централните банки могат да осигурят основата за богата и разнообразна парична екосистема, която е мащабируема и е проектирана с оглед на обществения интерес.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Биткойн, Етериум и Cardano са позиционирани за печалби, твърди анализатор


В доклада се посочват токенизацията на недвижими имоти и покупките на дребно като примери за това как централните банки могат да използват цифрови активи.

На първо място, цифровите активи на централната банка (CBDC) на едро – превъзходно представяне на парите на централната банка за използване изключително от банки и други доверени институции – могат да предложат нови технически възможности…

Например купувачът и продавачът на къща биха могли да се договорят предварително, че токенизираното плащане и токенизираното прехвърляне на правото на собственост трябва да бъдат едновременни…

Второ, на ниво търговия на дребно CBDC имат голям потенциал, заедно с техните първи братовчеди – системите за бързи плащания. CBDC на дребно биха работили като цифрови пари на разположение на домакинствата и предприятията, като услугите ще се предоставят от частни компании.

Системите за бързи плащания на дребно, управлявани от централни банки, са подобни на CBDC на дребно, тъй като осигуряват тази обща платформа, като същевременно гарантират, че услугите са напълно свързани. И двете обещават да намалят разходите за плащане и да дадат възможност за финансово приобщаване.

Докладът до голяма степен пропуска идеята на криптовалутите, като се опитва да лансира идеята, че централните банки са идеално позиционирани, за да предложат основа за доверието в монетарната система. Но създаването на криптовалутите се базира на тезата, че хората не бива да гласуват доверие на централните банки и финансовите институции. Ипотечната криза е само последния пример, който потвърждава, че те са корумпирани, некомпетентни или и двете.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Чарлз Хоскинсън критикува Тръмп и Харис по отношение на крипто политиките

Чарлз Хоскинсън, съосновател на Cardano и Етериум, изрази загриженост относно крипто политиките на бившия президент Доналд Тръмп и вицепрезидента Камала Харис.

21.09.2024 15:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Franklin Templeton и Citi се насочват към блокчейна на Solana

Световните финансови лидери Franklin Templeton и Citigroup разкриха плановете си да използват блокчейна Solana в предстоящите си предложения за финансови услуги.

21.09.2024 13:15 1мин. четене Kosta Gushterov

CBDC: Банката на Канада спира разработката и насочва фокуса към платежните системи

Банката на Канада обяви, че прекратява усилията си по отношение на дигиталната валута на дребно на централната банка (CBDC), както се посочва в актуализация на нейния уебсайт.

21.09.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

IPO за Circle и преход към Уолстрийт през 2025 г.

Според главния изпълнителен директор Джереми Алер Circle се подготвя за първичното си публично предлагане (IPO) и ще премести централата си на Уолстрийт през 2025 г.

21.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.