Home

Броят нео банки в световен мащаб достигат 300

22.12.2020 19:23 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Броят нео банки в световен мащаб достигат 300

"Нео банковата" индустрия може да е по-изложена на пандемията Covid-19 от конкурентите си, но ентусиазмът за такива бизнес модели остава силен, с 256 активни играчи и много повече чакащи в крилата.

Данните от Exton Consulting демонстрират нарастващата привлекателност на банките претенденти за предприемачите, като нов бизнес стартира на всеки пет дни през последните три години.

Според индекса за нео банкиране на Exton,Европа все още е двигателят за иновации, като там се намират три от петте най-напреднали пазара: Великобритания като, последвана от Швеция и Франция. Само в Европа повече от 50 милиона души са открили  сметка в нео банка.

В същото време други световни пазари настигат бързо, най-вече Южна Корея и Бразилия, но също и САЩ. Китай, който поради уникалното си развитие е трудно да се сравни с други пазари, остава ненадминат по отношение на клиентския обхват на техните финансови супер приложения.

Пътят към богатството обаче се оказва труден, като много играчи разчитат до голяма степен на таксите за обмен на плащания и са уязвими от нарастващите неизпълнения на заемите. Повече от 30 нео банки са ликвидирани от 2015 г. насам и броят им вероятно ще се умножи, докато пандемията бушува.

В търсенето си за осигуряване на приходи от взаимоотношения с клиенти, нео банките са научили първия урок: таксите за платежни транзакции, абонаментни такси за премиум акаунт или открити банкови комисионни от посредничество на услуги на трети страни в повечето случаи няма да бъдат достатъчни за генериране на печалби…” каза Exton. 

“Очакваме по-скоро, че банките претенденти  ще трябва да предлагат допълнителни продукти, за да скъсят дистанцията до значителна рентабилност.”

Според Exton преминаването към дигитално кредитиране може да предостави точно такава възможност. Друг възможен път до рентабилността за нео банките е предоставянето на инвестиционни услуги на масовия пазар.

В доклада се посочва: 

Независимо по какъв път ще поемат дигиталните банки, ние оставаме убедени, че те ще трябва бързо да преминат в режим на рентабилност, тъй като търпението на инвеститорите няма да бъде неограничено. Но за тези, които изберат правилните за тях подходи, останат фокусирани върху тях и израстват като организация, бъдещето остава светло и пълно с възможности.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Марк Зукърбърг представи новите смарт очила на Meta

Марк Зукърбърг наскоро презентира първия напълно функционален прототип на смарт очилата с добавена реалност на Meta, наречени Orion, твърдейки, че те са най-усъвършенстваните по рода си

26.09.2024 9:31 2мин. четене Alexander Zdravkov

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Австралия пренасочва фокуса си към CBDC на едро

Австралийската централна банка взе решение да даде приоритет на разработването на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) пред версията на пазара на дребно.

19.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Circle въвежда незабавни банкови трансфери с USDC в две държави

Circle обяви, че вече ще поддържа местни банкови преводи за USDC в Мексико и Бразилия, използвайки системите за плащания в реално време PIX и SPEI на тези държави.

19.09.2024 13:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.