НАЧАЛО Други

CBDC е съвместима с операциите на централната банка – твърди служител на Банката на Англия

04.06.2022 7:30 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
CBDC е съвместима с операциите на централната банка – твърди служител на Банката на Англия

Служител от Bank of England каза, че разработването на цифрова валута на централната банка (CBDC) ще бъде в съответствие с директивата на централната банка.

Изпълнителният директор за пазарите на Английската централна банка Андрю Хаузър призна, че CBDC ще бъде съвместима с операциите на централната банка. 


Той добави, че това ще бъде и първият нов вид пасив на централната банка от векове. “Кучето може да е старо, но все още може да изпълнява нови трикове”, каза Хаузър преди дискусия, организирана от Федералната резервна банка на Ню Йорк.


Английската централна банка вече смята стерлинговите резерви, които търговските банки държат с нея, за форма на цифрова валута. Следователно пълноценният CBDC би осигурил по-широка форма на публичен достъп до тази система, което потенциално би могло да намали ролята на банките в ежедневните плащания. 


BoE по-рано каза, че всяка CBDC ще бъде еквивалентна по стойност на банкноти в стерлинги и няма да замести парите в брой.

НЕ ПРОПУСКАЙ: Оманските петролни компании ще копаят Биткойн с факелен газ

“Сами по себе си съображенията за баланса очевидно не представят никакви аргументи за ‘червена линия’ срещу приемането на CBDC”, каза Хаузер. 


“Използването на баланса на централната банка за предоставяне на поддържани от държавата транзакционни пари е една от най-дългогодишните ни функции.”


Въпреки че BoE все още не е направила официално изявление за официалното разработване на CBDC, по-рано тази година тя влезе в партньорство с Инициативата за цифрова валута на Медийната лаборатория на Масачузетския технологичен институт (DCI). Партньорството се фокусира върху проучване на потенциални технически предизвикателства, компромиси, възможности и рискове, свързани с проектирането на CBDC система.

След насърчение от министъра на финансите Риши Сунак, министър на финансите на страната, относно евентуален “Бриткойн”, BoE се очаква да обмисли издаването на централизирана валута по-късно тази година.


Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Защо сътрудничеството между Китай и Европа е толко важно за световната икономика

Завършването на железопътната линия Унгария-Сърбия, водещ проект на китайската инициатива „Пояс и път“ (BRI), обещава да облекчи умората от пътуването на Балканите.

05.05.2024 19:00 2 мин. четене

Икономиката на Палестина е унищожена заради войната с Израел

Неотдавнашен доклад на ООН разкрива, че израелската офанзива в ивицата Газа е причинила значителни затруднения в социално-икономическото развитие на Палестина, които се равняват на повече от 20 години спад.

05.05.2024 18:00 2 мин. четене

Американците вече не се притесняват толкова от стагфлация

Изглежда, че неотдавнашната траектория на американската икономика се е отдалечила от опасността от стагфлация, което облекчава опасенията на анализаторите и успокоява пазарната тревога.

05.05.2024 16:30 2 мин. четене

БРИКС: Google пренасочва офисите си от САЩ към държави то алианса

Като част от мерките за съкращаване на разходите Google САЩ уволни повече от 200 „основни“ служители и премести тези позиции в чужбина.

05.05.2024 15:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.