Home

Гари Каспаров: Крипто означава свобода

04.01.2022 11:50 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гари Каспаров: Крипто означава свобода

Шахматният гросмайстор очаква "кошница с монети" да замени долара до десетилетие.

Гари Каспаров знае математика. Той познава логиката, стратегията и вземането на решения. Широко смятан за най-великия шахматист в историята на човечеството, руският гросмайстор – класиран номер 1 от 1984 до 2005 г. – вижда света с известна яснота.

Мнозина в блокчейн индустрията ще се зарадват да научат, че Каспаров, един от шампионите в шаха, сега подкрепя крипто. И отчасти това се дължи на математиката. Каспаров е прекарал своето “пенсиониране“, противопоставяйки се на руския президент Владимир Путин (като този бунт го докара до затвора), борейки се за хуманитарни каузи и служейки като председател на Фондацията за правата на човека (нестопанска организация, която силно подкрепя Биткойн като инструмент за свобода). Сега той разглежда крипто като начин за проверка на властта на правителството. Биткойн предлага защита срещу буйните държавни разходи, казва Каспаров, “защото сте защитени от математика” – по логиката на самия код.

Каспаров също вижда заслуги в незаменимите токени (NFT). През декември, в партньорство с 1Kind, той пусна поредица от 34 NFT, които показват емблематични моменти от живота му: мачът от 1985 г., който го увенчава като най-младия световен шампион по шах, епичната битка срещу захранвания с изкуствен интелект на International Business Machines “Deep Blue” и речи срещу тоталитарните правителства.

Именно тази битка срещу тоталитаризма определи настоящата глава от живота му и Каспаров вижда крипто като част от тази борба. Или както казва гросмайсторът:


Вярвам, че подкрепата на крипто е важна част от моя принос към бъдещето на човечеството.

Това е кратък вариант на интервюто с гросмайстора:

– Как попаднахте в крипто пространството?

– Ако сте проследили кариерата ми и сте чели за ранния ми интерес към компютрите и технологиите, не бива да се учудвате, че бях много развълнуван, когато осъзнах стойността на криптовалутите и NFT.

Това ме връща чак до 80-те години; Винаги съм се опитвал да бъда на върха. Започнах с шах. Но също така видях възможност да използвам компютри и нови инструменти за насърчаване на индивидуалните свободи. Вярвам, че технологията трябва да помогне на хората да се борят срещу властта на държавата.

– Как криптовалутите се вписват в това?

– Криптовалутите стават неразделна част от прогресът, защото целият свят се движи в цифров вид. И ако икономиката стане по-дигитална, парите също [ще станат]. Друга философска причина е, че … правителствата [имат] неограничени възможности да печатат пари. А печатането на пари е най-изящната форма на заем от нас и от бъдещите поколения.

И вярвам, че криптовалутите – с Биткойн като стандарт – предлагат защита срещу това нападение на правителството, защото сте защитени от математика. Вие сте защитени от ограничен брой кодове зад съответната валута. Криптовалутите и всички продукти, свързани с криптовалутите, са абсолютно жизненоважни за бъдещото развитие на нашия свят.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:
 Eminem си купува NFT за близо половин милион долара


Цялото интервю може да прочетете тук.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как стейкинг наградите влияят на блокчейн мрежите?

Franklin Templeton се включи в дебата дали стейкинг възнагражденията, които допринасят за инфлацията на предлагането на токени, трябва да се разглеждат като разход за мрежата.

30.09.2024 9:32 3мин. четене Alexander Zdravkov

CryptoQuant призовава за регулиране, което да стимулира растежа на Web3

Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на CryptoQuant, подчерта значението на регулирането за бъдещия растеж на Web3 и криптовалутното пространство.

30.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ripple се доближава до пускането на стабилната си монета след масово емитиране на токени

Неотдавна Ripple изсече почти всички свои токени RLUSD, като в неделя произведе около 99% от тях в Етериум и в счетоводната книга XRP.

30.09.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Nasdaq отправя сериозно предупреждение за долара

Анализатор на Nasdaq изрази загриженост относно съюза БРИКС, предупреждавайки, че блокът може да предизвика криза за щатския долар.

30.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.