НАЧАЛО Финтех

Facebook ще започне да тества ‘криптовалутата’ си още тази година

20.04.2021 16:33 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Facebook ще започне да тества ‘криптовалутата’ си още тази година

CNBC съобщи, че гигантът на социалните медии Facebook е готов да започне да изпробва своята базирана на щатския долар стабилна монета Diem и се опитва да получи лиценз за плащане от регулаторните органи в Швейцария.

Libra се връща като Diem

След като беше изправен пред силно отхвърляне от Конгреса на САЩ и регулаторите в световен мащаб и след като повечето от големите партньори на проекта се оттеглиха, Facebook направи някои промени в своя крипто проект Libra.

Сега той е известен като Diem и е обвързан само с щатския долар, а не с кошница от фиатни валути от няколко водещи държави.

Тестовете ще започнат по-късно тази година

Асоциацията Diem сега води преговори за получаване на лиценз за плащане от регулаторите в Швейцария. Криптовалутата се очаква да бъде пусната за тестове по-късно тази година – каза човек, запознат с въпроса, пред CNBC.

Монетата ще трябва да премине проверки срещу изпирането на пари.

Според анонимния вътрешен човек това ще бъде малък пилот на Diem и ще се фокусира върху плащанията между отделни потребители. Те също така ще могат да използват монетата за закупуване на стоки. Все още не е обявена конкретна потвърдена дата.

Правни препятствия и негативни реакции 

Libra бяха обект на критики, тъй като Facebook има близо 3 милиарда активни месечни потребители – голяма аудитория за използването на продукта. Законодателите и регулаторите във водещите страни се опасяваха, че криптовалутата на Facebook ще подрине глобалната финансова система и платежната система.

Освен това имаше опасения, че Асоциацията Libra няма да успее да защити данните на потребителите (след редица скандали, където Facebook играе централна роля).

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Тази държава ще получи $2.2 милиарда от Microsoft за своя AI сектор

Microsoft обяви значителна инвестиция в Малайзия на обща стойност $2.2 милиарда, насочена към укрепване на инфраструктурата за облачни услуги и изкуствен интелект (AI).

02.05.2024 23:30 1 мин. четене

PayPal ще се фокусира върху развитието на брандираните им продукти

Във вторник ръководството на PayPal подчерта плановете си за подновяване на усилията спрямо растежа на брандираните продукти, които изпитваха затруднения през последните години, тъй като големите технологични компании разшириха пазарния си дял, след като компанията за разплащания повиши прогнозата си за коригираната печалба за цялата година.

02.05.2024 23:00 1 мин. четене

Заплаха за пазарите на петрол, въпреки добрата позиция на глобалната икономика

Световната икономика е устойчива на очакваното забавяне, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира темп на растеж от 3.1% за 2024 г. в сравнение с предишната прогноза от 2.9%.

02.05.2024 22:30 2 мин. четене

Ето колко банки са застрашени от това да се сринат

Нестабилността на някои банки в Съединените щати се превръща във все по-сериозен проблем, който има последици както за финансовия сектор, така и за икономиката като цяло.

02.05.2024 21:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.