Home

Европейската централна банка предупреди ЕС да се подготвя за дигитанло евро

05.10.2020 15:10 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейската централна банка предупреди ЕС да се подготвя за дигитанло евро

Европейската централна банка казва, че Европа трябва да е готова да пусне дигитално евро като допълнение към физическите пари в брой.

Според съобщение, направено на 2-ри октомври, членът на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), Фабио Панета, каза, че ЕС трябва да е готов да издаде дигитално евро. 

Докладът подчертава разпространението на дигитализацията във всички области на съвременния живот, създавайки повишено търсене на непосредственост в консуматорството, работата и икономическото взаимодействие. Панета нарича дигитализацията разривна, оказваща влияние върху културната, социалната и икономическата структура на континента.

Той пише,

Начинът, по който плащаме, не е изключение. Нашите практики се променят – в някои страни бързо. Не много отдавна кешът беше единственият начин да платите незабавно. Все още е доминиращият начин за дребни разплащния. 

Но тенденцията е към безкасови, безконтактни плащания. Все по-често правим покупки с помощта на безконтактни карти, приложение на телефона ни или дори смарт часовник.

Панета призовава централните банки по света да се запитат дали дигитална валута трябва да бъде издадена като допълнение към паричните средства. Той отбелязва липсата на изцяло дигитална валута като потенциална ‘сляпо място‘ за дигитализация, като казва, че ЕЦБ трябва да обмисли създаването на аналог на еврото.

Той продължи, като нарече дигиталното евро “належащ” въпрос и каза, че Европа трябва да бъде готова да емитира цифрова валута, “ако и когато развитието го наложи”.

Актуализацията на Панета съвпадна с публикуването на доклад на ЕЦБ за дигиталните валути. Сред редица заключения в доклада се казва, че ЕЦБ ще експериментира и ще поиска обратна връзка за дигиталните валути през следващите месеци в очакване на създаването на пълномащабно дигитално евро.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Австралия пренасочва фокуса си към CBDC на едро

Австралийската централна банка взе решение да даде приоритет на разработването на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) пред версията на пазара на дребно.

19.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Circle въвежда незабавни банкови трансфери с USDC в две държави

Circle обяви, че вече ще поддържа местни банкови преводи за USDC в Мексико и Бразилия, използвайки системите за плащания в реално време PIX и SPEI на тези държави.

19.09.2024 13:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

CEX.io обявява нови партньорства за подобрени услуги за превод oт криптовалути в брой

CEX.io, централизирана борса за криптовалути, представи нова интеграция с компанията за финансови услуги MoneyGram и блокчейна Stellar.

18.09.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Visa разширява мрежата за крипто разплащания с ново партньорство

Visa разширява възможностите си за крипто плащания чрез ново партньорство със сингапурската компания dtcpay.

18.09.2024 16:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.