НАЧАЛО Други

Ливанската лира се срина – сега струва едно сатоши

02.07.2020 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ливанската лира се срина – сега струва едно сатоши

Ливанската лира се срина до нови дъна тази седмица. Днес тя се търгуваше на 9,600 за долар, като от юни падна с 50% - жертва на продължаващия икономически спад в страната.

„Ливанската лира сега струва едно сатоши“, публикува в Twitter Сайфед Амус, който написа ‘The Bitcoin Standard’. Авторът и академик, който израства в Ливан, визира най-малката деноминация на Биткойн. Към момента на писане едно сатоши струва $0,0001.

Най-лошата икономическа криза в Ливан в съвременната ѝ история доведе до спад от 80 процента на Лирата от октомври, когато в страната започнаха да разтърсват антикорупционните протести.

В продължение на десетилетия лирата беше фиксирана 1500:1 с долара, но сега стойността ѝ на черния пазар рутинно се използва като ориентир за реалната стойност на валутата.

През април Никълъс Талиб, известен автор на “Черният лебед” и “Залъгван от случайността”, призова ливанските граждани да се обърнат към криптовалути, тъй като банките налагат все по-строг контрол на фона на задълбочаваща се финансова криза.

Страховете от глад

Ливан внася до 80% от храната си, а проучване на ООН установи, че в края на април половината страна се мъчи да намери основни хранителни продукти, тъй като цените на тези стоки са се повишили с 56% от октомври.

Страната страда от силен недостиг на валута – долари, необходими за заплащане на вноса. С изтичането на парите се появи бартерна икономика.

Ливан също така приема около 1,5 милиона бежанци – най-много на глава от населението в света – и кризата се задълбочава от непрекъснатите потоци на валута към съседна Сирия.

Междувременно, борбата между правителството и централната банка заплашва да дерайлира спешното финансиране, така че нещата могат да станат още по-лоши. Financial Times изчислява, че Banque du Liban е натрупала загуби до $49 милиарда – това са много сатошита.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто стартъпите са получили над $930 милиона финансиране от VC фирми през април

По данни на DefiLlama през април фондовете за рисков капитал (VC) са вложили $935 милиона в крипто стартъпи, което е с 8% по-малко спрямо март, когато беше регистрирано най-голямото месечно набиране на средства от октомври 2022 г. насам.

04.05.2024 18:00 2 мин. четене

Илон Мъск отправи предупреждение за долара

Докато алиансът БРИКС се стреми да намали глобалната зависимост от щатския долар, Илон Мъск, собственик на X (бивш Twitter), Tesla и SpaceX, изрази сериозна загриженост за бъдещето на зелените пари.

04.05.2024 17:00 1 мин. четене

Колко добре се представя златото срещу инфлацията

Неотдавнашният скок на златото до рекордните $2,431 за тройунция на 12 април подчертава потенциала му като средство за предпазване от инфлация.

04.05.2024 15:30 2 мин. четене

Над $133 милиарда напуснаха американските банки

За пореден път се наблюдава тенденция за изтегляне на средства от банковата система на САЩ, както показват последните данни от системата за икономически данни на Федералния резерв (FRED).

04.05.2024 14:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.