НАЧАЛО Биткойн

Биткойн е средство за борба с авторитарните режими, според критик на Владимир Путин

30.06.2020 22:00 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн е средство за борба с авторитарните режими, според критик на Владимир Путин

Сергей Гуриев, професор по икономика в парижкия Институт за политически изследвания и критик на Владимир Путин, заяви как Биткойн може да бъде използван като инструмент за борба с авторитарните режими, въпреки че няма „фундаментална социална стойност“.

За разлика от фиатните валути, покупателната способност на Биткойн не е подкрепена от никоя институция. Ето защо, според Гуриев, „Биткойн е просто спекулативен инструмент без никаква фундаментална стойност“.

Той също така посочи, че за разлика от акциите на компанията, Биткойн не произвежда и не обещава да произведе паричен поток (cash flow).

“Биткойн не произвежда нищо с допълнителна стойност”, каза той. Стойността му е „изцяло зависима от всички страни, които са щастливи да го използват като средство за обмен“, посочва Гуриев.

Гуриев обаче, признава важната роля на Биткойн в авторитарните режими. В страни като Русия той се използва като ценен инструмент за анонимна подкрепа на опозицията.

“Руското правителство гарантира, че неанонимните донори на опозицията по някакъв начин са тормозени или преследвани.”

Гуриев е напуснал Русия, за да избяга от тормоза от руските власти, след като открито подкрепи местната опозиция срещу режима на Владимир Путин.

Според Гуриев, псевдонимността на Биткойн и неговата цензурна устойчивост са основната причина Русия да е на път да приеме закон, който ще бъде против дигиталните валути в страната.

“Анонимните инструменти за набиране на средства като дигитални валути са враг на руската държава”, посочва той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Бум на приходите от петрол на Русия, въпреки санкциите на Запада

При изненадващ обрат на събитията Русия успя да се противопостави на очакванията и да демонстрира забележителна икономическа устойчивост през 2024 г., въпреки че е изправена пред значителни санкции от Съединените щати.

03.05.2024 12:00 2 мин. четене

Биткойн може да консолидира два месеца след халвинга – Bitfinex

Анализаторите от Bitfinex прогнозират потенциална фаза на консолидация за Биткойн с продължителност до два месеца след халвинга.

03.05.2024 11:30 1 мин. четене

Ето какво спаси икономиката на Америка през 2024 година

През 2024 г. американската икономика бързо излиза от рецесията, причинена донякъде от Ковид пандемията, предизвиквайки ново усещане за оптимизъм.

03.05.2024 10:30 2 мин. четене

Биткойн: Дойде ли времето за масови разпродажби през май?

Главният изпълнителен директор на Coin Bureau Ник Пукрин наскоро се задълбочи в добре познатия феномен „разпродажба през май“, разпространен на пазара на криптовалути.

03.05.2024 10:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.