НАЧАЛО Блокчейн

Централната банка на Китай не иска да пренасочи всичките си традиционни плащания към блокчейн

23.02.2020 21:03 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Китай не иска да пренасочи всичките си традиционни плащания към блокчейн

Институтът за изследване на дигитални валути към Китайската народна банка издаде изявление, което допълнително усложнява очакванията на хората за приемане на блокчейн в страната.

Има постоянен шум в медийното пространство около пренасочването на Китай към блокчейн като официална държавна политика. Нововъзникващата велика сила разглежда технологията като притежаваща потенциал да й даде предимство в бързо променящата се глобална икономика. Ето защо Китай планира да пусне собствена дигитална валута, наречена DCEP, в близко бъдеще.

Въпреки че Китай се ангажира с блокчейн откакто президентът Си Дзинпин официално се ангажира с нея, съществуваше постоянна несигурност около това колко далеч ще стигне. Ще замени ли Китай цялата си платежна инфраструктура и ще я прехвърли към блокчейн?

Според публикувана книга от Института за изследвания на дигитални валути, най-многолюдната държава в света не планира да използва блокчейн за традиционните плащания. Вместо това, използването на блокчейн в страната ще се съсредоточи върху сетълмент, финансиране на търговията и пазара на имоти.

Безкасовите опции като WeChat и AliPay вече доминират ежедневните плащания в Китай. Като се има предвид, че не е наложително да се премине към блокчейн в тези области, държавата вместо това се съсредоточи върху привеждането на технологията в мащабни сделки в икономиката. Те често включват области, които са били документи, и усложненията често пречат на ефективността, като в сферата на търговията с чуждестранна валута.

Въпреки че последните коментари на Института за изследвания на дигитални валути не показват промяна на предишната политика, те изясняват изричните цели на мечтата на Китай за блокчейн. Ясно е, че масовото приемане ще дойде на институционално ниво – например миналата година бе съобщено за правителствената платформа за плащане на сметки, базирана на правителството, която понастоящем се намира в провинция Джъдзиен.

Всичко това подчертава твърдата позиция на Китай да бъде за „блокчейн, а не за криптовалути“. Тази политика за подписване е изброена многократно от държавните цензори и илюстрира дълбок проблем за индустрията в световен мащаб. Въпреки че в момента Китай води света в приемането, може би някой ден ще осъзнае, че човек не може да има защитени блокчейн мрежи без криптовалути.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Блокчейн Новини

Google Cloud обяви партньорство с крипто проекта Sui

Google Cloud обединява сили с блокчейн проекта Sui (SUI), за да развие по-достъпен, сигурен и интелигентен Web3.

02.05.2024 4:00 1 мин. четене

Solana: Сериозен ръст на активността на MEV ботовете

През последните месеци се наблюдава значително увеличение на активността в мрежата Solana (SOL), което може да се дължи отчасти на нарастващия интерес към меме токените.

01.05.2024 5:30 1 мин. четене

Япония ще използва блокчейн, за да защитава рядка порода кучета

За да се справи с нарастващата загриженост относно автентичността на документите за произход и проблема с изгубените сертификати, Дружеството за опазване на кучешката порода се насочва към съвременни решения.

30.04.2024 21:30 2 мин. четене

Ликвидността на блокчейна на Coinbase ще се увеличи значително с това ново развитие

В сферата на криптовалутите всички погледи са насочени към Base, решението от втори слой на Coinbase, тъй като то се подготвя за голямо увеличение на ликвидността от дългоочакваното пускане на friend.tech.

29.04.2024 10:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.