НАЧАЛО Регулации

Нова директива на ЕС ще задължава банките да работят с крипто предприятия

23.02.2020 19:11 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Нова директива на ЕС ще задължава банките да работят с крипто предприятия

Петата директива за борба с прането на пари (AMLD5) скоро ще влезе в сила и неволно ще засили индустрията за криптовалути в ЕС.

Съгласно новата директива, компаниите, свързани с криптовалута, ще се третират като всеки друг бизнес.

Блокчейн секторът винаги е разглеждал регулирането като най-голямото си препятствие. Това развитие при законите за пране на пари в Европейския съюз обаче може да промени нещата.

Петата директива срещу прането на пари (AMLD5) беше официално подписана в закона през юли 2018 г. и влезе в сила на 10-ти януари тази година. Тя групира всички виртуални активи и техните доставчици като “задължени субекти”. 

Според писателя на Forbes Павел Кусковски, това поставя сектора на криптовалутите в същата законова категория като банки, процесори за плащания, игри и услуги, свързани с хазарт. Всъщност това означава, че предприятията, свързани с криптовалути, ще бъдат третирани като всички други.

AMLD5 обаче ескалира повишаването на защитата в крипто индустрията. Сега банките трябва да предоставят валидна, индивидуална обосновка, за да откажат услуги на конкретен клиент. Те не могат просто да забранят услугите на платежни процесори или компании, свързани с криптовалута. Това ще означава, че милиони най-накрая ще могат да закупят виртуални активи без банките да им пречат.

Разбира се, AMLD5 има своите недостатъци и в никакъв случай не е насочена директива към криптовалутите. Това обаче оставя отворена врата за крипто индустрията да се утвърди сред други утвърдени сектори. Той също така изяснява някои от проблемите, за свързаните с криптовалути фирми, свързани с новите AML стандарти от Работната група за финансови действия през миналата година.

Европейският съюз изследва криптовалутите и блокчейн от известно време. От 2016 г. се провеждат семинари и се създават комисии, които да проучат потенциала на блокчейн. Имаше и призиви за “цифрова валута в ЕС”, особено след разкриването на “Libra” от Facebook миналата година.

Въпреки че ЕС не насърчава активно криптовалутите, политиките му отвориха вратата на блокчейн индустрията да се утвърди органично. С тази последна директива дигиталните валути преминаха през жизненоважна стъпка – да бъдат третирани на същите условия като другите предприятия. AMLD5 по този начин ще има значително влияние върху европейската блокчейн индустрия през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатор оспорва натиска на САЩ върху крипто пазара

На фона на нарастващия глобален регулаторен контрол върху сектора на криптовалутите, сенатор Синтия Лумис се очертава като остър критик на подхода на администрацията на Байдън.

03.05.2024 11:00 1 мин. четене

Русия няма планове да забрани Биткойн или криптовалутите

Според изявление на законодател, последните съобщения, че Русия възнамерява да наложи пълна забрана на транзакциите с криптовалути поради геополитическо напрежение, са неточни.

30.04.2024 9:39 2 мин. четене

ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

Европейският парламент наскоро одобри цялостен пакет от закони, насочени към укрепване на усилията на Европейския съюз за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), със забележим акцент върху затягането на регулациите в сектора на криптовалутите.

30.04.2024 1:30 2 мин. четене

Основателят на Tron е скептичен за одобрението на спот Етериум ETF

Джъстин Сън, основателят на Tron, изрази скептицизъм по отношение на одобрението на спот Етериум ETF от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

30.04.2024 1:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.