Home

Управляващата партия в Япония ще постави дигиталната йена на дневен ред

10.02.2020 11:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Управляващата партия в Япония ще постави дигиталната йена на дневен ред

Япония трябва да създаде собствена дигитална валута, да се надяваме "в рамките на две до три години" и да включи такъв план в ключовите насоки на правителството в средата на годината, заяви в понеделник старши депутат от управляващата партия.

Козо Ямамото, който ръководи комисия за научни изследвания по финансите и банковите системи в Либерално-демократическата партия (LDP), направи коментара си, тъй като стремежа на Facebook да стартира криптовалутата си Libra повдигна въпроси дали националните държави ще продължат да контролират парите в бъдеще.

Неговият коментар последва подобни предложения на друга група законодатели, ръководена от управляващата партия и бившия министър на икономиката Акира Амари, които искат да издадат цифрова йена, за да противодействат на стремежа на Китай към издаване на собствена дигитална валута.

Колкото по-скоро, толкова по-добре. Ще изготвим предложения, които да бъдат включени в правителствените насоки, и да се надяваме, че това ще се случи до две-три години”, заяви Ямамото пред Ройтерс.

Ямамото, известен като архитект на стимулиращата политика на премиера Шинцо Абе, създателя на така известната “Абеономика” , заяви, че ще работи с Амари, за да подтикне правителството да приеме техните предложения.

Япония е малко вероятно скоро да издаде цифрова валута поради технически и правни проблеми, но продължаващите ходове подчертават натиска, който Токио чувства пред напредъка, който Китай и Facebook постигат по отношение на криптовалутите.

Централните банки по света ускориха темпото с което гледат да издават свои цифрови валути.

От основните централни банки Китай се превърна в първенец в стремежа да създаде собствени дигитализирани пари, въпреки че подробностите за проекта все още са оскъдни.

Някои японски законодатели смятат, че планираната цифрова валута на Китай може да се разпространи широко сред нововъзникващите икономики и може да бъде използвана като начин да помогне на Китай да промотира своята дигитална хегемония.

Разпространението на цифровите валути може да подкопае върховенството на долара, но би могло да помогне за стабилизиране на развиващите се пазари като Камбоджа, която силно разчита на долара, заяви Ямамото.

@page { size: 8.5in 11in; margin: 0.79in } p { margin-bottom: 0.1in; line-height: 115%; background: transparent }

Ако всяка страна успее да контролира паричните потоци със собствена (цифрова) валута, това би могло да предотврати голям замах в момент на криза и да стабилизира собствената си икономика”, каза той.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tether обмисля да предостави услуги за кредитиране на международни търговци

Tether (USDT), водеща стабилна монета, проучва възможността за отпускане на заеми на международни търговци на суровини, особено на развиващите се пазари.

15.10.2024 14:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Главният изпълнителен директор на BlackRock сравни Биткойн със златото

Лари Финк, главен изпълнителен директор на BlackRock, е убеден, че Биткойн е на път да се превърне в самостоятелен клас активи.

15.10.2024 13:05 2мин. четене Kosta Gushterov

Робърт Кийосаки сподели тайната на оцеляването в тежки икономически времена

Робърт Кийосаки, финансов експерт и автор, неотдавна засегна в платформата X настоящите икономически предизвикателства, подчертавайки опасенията си за пазарни балони и нарастваща инфлация.

15.10.2024 12:01 2мин. четене Alexander Zdravkov

Политиката на Федералния резерв ще отслаби долара според експерт

Инвеститорът Люк Громен очаква постепенен спад на долара поради влошаването на фискалната ситуация в САЩ.

15.10.2024 11:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.