Home

Гръцкият съд oтлага решението за екстрадицията на Александър Виник

24.12.2019 17:20 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Гръцкият съд oтлага решението за екстрадицията на Александър Виник

Най-големият административен съд на Гърция отхвърли решение за екстрадиция на Александър Виник, руски гражданин, заподозрян в изпирането на милиарди долари чрез борса за криптовалути.

Според Reuters, на 23 декември адвокатът на Виник заяви, че решението за екстрадиция е ‘стопирано’, докато съдът не изслуша обжалване, чиято дата все още е висяща.

Както бе съобщено, гръцкото министерство на правосъдието, прозрачността и правата на човека реши да екстрадира Виник във Франция по-рано този месец. По това време руското посолство изрази съжалението си, че гръцкото правителство „игнорира“ искането на Русия за екстрадиция на Виник в страната на неговото гражданство поради влошеното му здравословно състояние.

Съобщава се, че ходът на министерството към екстрадиция е накарал Виник да започне поредната гладна стачка, което накара адвоката му Зоуи Костантопулу да характеризира решението като смъртна присъда.

Предстои поредното екстрадиране?

Виник предполагаемо е ръководил международна схема за пране на пари, която обработи 4 милиарда долара чрез борсата за криптовалути BTC-e. Още през 2017 г., Виник обяви публично своята невинност и дори предложи да помогне на руския президент Владимир Путин като специалист в областта на дигитални технологии.

Както бе съобщено, американските прокурори подадоха жалба срещу Виник през юли. С течение на времето Франция, Русия и Съединените щати подадеоъя множество искания за екстрадирането му, които наклониха случая към военни действия заради стратегически разузнавателни активи между САЩ и Русия.

Решението на министерството на правосъдието отбеляза, че втората дестинация за екстрадиция трябва да бъде САЩ, а след това и Русия, което означава, че ако приключи производството срещу него във Франция, той впоследствие ще бъде преместен в САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Съоснователят нa FTX официално влезе в затвора

Бившият изпълнителен директор и съосновател на FTX Райън Саламе вече излежава присъдата си от 90 месеца лишаване от свобода на 11 октомври 2024 г. в затвора Cumberland, както бе потвърдено от регистрите на Бюрото по затворите.

13.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Обвинен в управление на крипто измама избяга от домашен арест

Според CNBC Хорст Джиха, германски гражданин, който е бил под домашен арест, след като е бил обвинен в управление на схема за измама с криптовалута на стойност $150 милиона, е изчезнал.

12.10.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Основателят на Binance отправи предупреждение за нова крипто измама

Основателят на Binance Чанпен “CZ” Джао предупреди за нарастващата заплаха от AI генериранитe фалшиви видеоклипове, които се разпространяват онлайн.

12.10.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

18 месеца затвор грози участничка в пране на пари чрез Биткойн

Хедър Морган, известна и като рапърката “Razzlekhan“, е изправена пред присъда от 18 месеца затвор, тъй като американските прокурори повдигат обвинения, свързани с участието ѝ в прането на 120,000 BTC.

11.10.2024 17:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.