Home

Биткойн на стойност $28,5 милиарда в опасност от квантови атаки

20.12.2019 18:00 3мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Биткойн на стойност $28,5 милиарда в опасност от квантови атаки

4 милиона BTC (около 19% от общото предлагане) са потенциално застрашени от квантова атака. Споменатите средства са на стойност над 28,5 милиарда щатски долара по текуща пазарна стойност.

Твърденията за това, че Биткойн е застрашен от квантовите компютри от доста време се разпространяват в пространството.

Последната такава заплаха произтича от неотдавнашното съобщение на Google, че техният суперкомпютър постига квантово превъзходство. Естествено, мнозина започнаха да се чудят дали квантовите изчисления наистина представляват опасност за BTC. Тази тема в момента е по-гореща от всякога.

Какъв брой Биткойни всъщност са в опасност?

Според изследователите на Deloitte, всички Биткойни, разположени в адресите „плащане на публичен ключ“ (p2pk), както и използваните p2pkh (заплащане на хеш на публичен ключ) са в опасност. P2pk адресите бяха използвани за съхранение на почти целия BTC в първите дни, включително монетите, добивани от създателя на флагманската криптовалута. Според някои оценки, такива адреси съдържат около 2 милиона BTC. С други думи, това са Биткойните, които са били добивани директно и са оставяни да седят в портфейли с години.

BTC е в опасност

Въпреки това, когато p2pkh се появи около 2010 г., този адрес беше предпочитан пред p2pk. Повечето монети, създадени през последните 10 години, се съхраняват на тези адреси. Счита се обаче, че броят на Биткойните, съхранявани на такива адреси, е около 2,5 милиона BTC.

(Считано до днес, тази стойност възлиза на почти $18 милиарда).

Изследователите смятат, че все още има 4 милиона BTC, които остават уязвими. С други думи, това е количеството криптовалута, което може да бъде повлияно и застрашено от квантовите компютри.

Имаше много спекулации за това дали квантовите компютри ще убият Биткойн, но отговорът изглежда е твърдо не. Или поне не веднага, тъй като квантовите компютри трябва да се развият, преди да бъдат реална заплаха за BTC. Тази тема доведе до многобройни разговори за това как крипто индустрията може да се подготви за така нареченото квантово превъзходство“.

Как Биткойн може да бъде защитен от квантовите компютри?

Просто казано, p2pkh адреси, които не са били използвани преди това за харчене на Биткойн, би трбвало да бъдат напълно безопасни. Публичните им ключове не са били разкрити пред обществеността, което означава, че дори квантовите компютри не могат да ги използват за извличане на частен ключ. Всичко, което хората трябва да направят, е да прехвърлят BTC на нов p2pkh адрес и средствата им би трябвало да бъдат в пълна безопасност.

Разбира се, проблемът е, че много хора, които държат своите Биткойни в уязвими адреси, не могат да прехвърлят средствата си, тъй като има вероятност да са загубили частните си ключове. Това означава, че първият потребител използващ квантови изчисления, който се опита да открадне тези монети, може да успее да го направи и да натрупа значителни богатства.

Въпреки това, може би има начин това да бъде предотвратено, ако Биткойн общността стигне до консенсуса да предостави определен период от време, който да позволи на хората да преместят средствата си в сигурни адреси. След като това бъде направено, всички опасни Биткойн адреси ще станат неизползваеми. Това би било драстична стъпка, но и единственият начин да се предотврати кражбата от квантов компютър.

За момента, Биткойн е доста безопасен. Притежателите, които се притесняват да не бъдат засегнати монетите им, все още могат да се защитят, като ги изпращат до нов p2pkh адрес. Разбира се, това би означавало, че ще трябва да повтарят процеса всеки път, когато разкрият публичния си ключ. Това не е перфектно решение, но е най-доброто досега, въпреки че може да се появят и други решения в следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Самсън Моу се срещна с японски заместник-министър, за да обсъдят Биткойн

Известният Биткойн максималист и главен изпълнителен директор на JAN3 Самсън Моу се срещна с Джуничи Канда, заместник-министър председател.

20.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн: Спадът в броя на краткосрочните притежатели може да повлияе на цената

CryptoQuant, известна компания за пазарни проучвания, наблюдава забележителен спад в предлагането на краткосрочни притежатели (STH) на BTC, което може да попречи на потенциалния ръст на цената на криптовалутата.

20.09.2024 21:05 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как намаляването на лихвите ще послужи като бичи сигнал за крипто пазара?

Известен крипто анализатор преразгледа гледната си точка за някои дигитални активи след неотдавнашното намаляване на лихвения процент от страна на Федералния резерв.

20.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Колко щяхте да спечелите ако бяхте инвестирали $1,000 в Биткойн по време на предишното намаляване на лихвите?

През изминалата седмица Федералният резерв изненада инвеститорите, като намали значително референтните лихвени проценти с 50 базисни пункта, което е първото подобно намаление от март 2020 г. насам.

20.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.