Home

Хакери откриха нов начин да крадат криптовалути

16.12.2019 11:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Хакери откриха нов начин да крадат криптовалути

Киберпрестъпниците разработиха нов метод за кражба на криптовалута от нищо неподозиращи жертви, според нов доклад на фирмата за киберсигурност Trend Micro.

Крипто крадците вече използват онова, което е известно като “malware dropper”, за да скрият злонамерен код на компютрите на потребителите, добивайки криптовалута без тяхното знание. Това е метод, който се появи в няколко азиатски и южноамерикански страни, включително Бразилия, Индия, Бангладеш и Кувейт, според доклада.

Ефективността на новия зловреден софтуер отчасти е свързана с факта, че скритият код не е злонамерен сам по себе си. Вместо това, той изисква серия от команди, за да бъде изпълнен, за да може да добива криптовалута, обясниха изследователите от Trend Micro.

Чрез процес, известен като „hollowing“, кодът се намира в неактивно състояние на компютъра, като остава неоткрит. Оттам нападателите могат да издават команди по желание, като зададат кода да копае Monero – криптовалута, популярна заради своите анонимни свойства – и да го изпрати в портфейл, който е под техен контрол.

„Тъй като този ‘dropped’ файл е направен само от скелетен код, без самостоятелно поведение, той може да остане неоткрит в системата и евентуално да избегне дори ръчно откриване, когато е в състояние на сън. Нападателите могат да изберат да активират зловредния софтуер в определени часове.“

Всичко това е още един метод за криптоджакинг – кражбата на компютърна преработвателна мощност, за да се копае и краде криптовалута. Trend Micro заяви в доклада си, че през 2019 г. е наблюдаван по-висок процент на зловреден софтуер за добив, тъй като цените на много дигитални активи – особено Биткойн – се покачват през последните 12 месеца. Но докато се появиха нови методи за криптоджакинг, броят на откритите случаи на незаконен крипто добив е намалял значително, според фирмата.

Данните на Trend Micro са в съответствие с доклад от компанията за киберсигурност Check Point, в който се твърди, че криптовалутните атаки са в упадък. Изследванията на Check Point показаха, че броят на криптовалутните атаки през първата половина на 2019 г. е спаднал от 42 процента до около 26 процента, в сравнение със същия период на 2018 г.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Съоснователят нa FTX официално влезе в затвора

Бившият изпълнителен директор и съосновател на FTX Райън Саламе вече излежава присъдата си от 90 месеца лишаване от свобода на 11 октомври 2024 г. в затвора Cumberland, както бе потвърдено от регистрите на Бюрото по затворите.

13.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Обвинен в управление на крипто измама избяга от домашен арест

Според CNBC Хорст Джиха, германски гражданин, който е бил под домашен арест, след като е бил обвинен в управление на схема за измама с криптовалута на стойност $150 милиона, е изчезнал.

12.10.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Основателят на Binance отправи предупреждение за нова крипто измама

Основателят на Binance Чанпен “CZ” Джао предупреди за нарастващата заплаха от AI генериранитe фалшиви видеоклипове, които се разпространяват онлайн.

12.10.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

18 месеца затвор грози участничка в пране на пари чрез Биткойн

Хедър Морган, известна и като рапърката “Razzlekhan“, е изправена пред присъда от 18 месеца затвор, тъй като американските прокурори повдигат обвинения, свързани с участието ѝ в прането на 120,000 BTC.

11.10.2024 17:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.