Home

Защо застрахователните компании не искат да се занимават с криптовалути?

22.11.2019 20:00 4мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Защо застрахователните компании не искат да се занимават с криптовалути?

Какво се случва с клиентските средства след хакване на криптовалутни услуги?

Отговорът на този въпрос е неясен дори след като вълна от хакове компрометира така-желания статут на криптовалутата като сигурни пари.

Има малко ресурси за клиенти на такива услуги. Няма големи промени от дните на Mt. Gox, когато клиентите загубиха средствата си след срива на борсата. Някои крипто услуги, като Binance, активно заделят средства за засегнатите клиенти. Но дали това ли е устойчиво дългосрочно решение?

Ръководители от застрахователния бранш се събраха на панелна дискусия на конференцията DAS Markets в Ню Йорк миналата седмица, за да дадат отговори на този въпрос. Индустрията предприема предпазлив подход към криптовалутите, като много компании „опипват почвата“, заяви Дженифър Хъсуит, старши вицепрезидент в Marsh & McLennan Companies.

Според участниците, основният проблем за крипто застраховането се крие в оценката на рисковете в непрекъснато развиваща се екосистема. С други думи, матрицата на рисковете, приложими за криптовалутите, все още не е известна.

Докато много от хаковете достигнаха до заглавията на повечето медии, блокчейн – технологията, която стои в основата на криптовалутите – все още остава невъзможна за подправяне. Случаи като този на канадската борса QuadrigaCX, при който основателят е починал без да успее да разкрие частните ключове, използвани за достъп до средствата на клиентите, са много сложни.

Какви са проблемите при криптовалутните застраховки?

[Идентифицирането на рисковете] има по-малко общо с технологиите и повече с политиката и процесите“, казва Кристофър Лиу, ръководител на кибер специалистите за финансови институции в AIG. Той каза, че трябва да има „висока степен на комфорт“, че събитието, което катализира застрахователните претенции, е рядко. Но настоящата честота на хакове на борси предполага обратната динамика (т.е. нарушенията са по-скоро норма, а не изключение).

Ако и когато се случват подобни събития, трябва да бъде сравнително лесно да се документират и обработват. Но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Абстрахирането от техническата комплексност на блокчейн е трудна задача

Като пример, тя каза, че Биткойн се определя като социална конструкция и трябва да бъде преведен в техническа концепция в застрахователните документи. Но криптовалутата не се произвежда дискретно. По-скоро това е саморазпространяваща се верига от данни. Поради това може да бъде трудно да се установи и определи произхода и размера на застрахователните претенции, обясни Хъсуит.

Приемливо и общо определение за по-широкото понятие за дигитални активи също не съществува в застрахователния сектор. Частните ключове, които се използват за достъп до криптовалути, сеят по-нататъшно объркване, защото те са прокси сървъри за средствата на клиентите. Също така има и форкове – вечно усложняващ фактор в оценките на криптовалутата.

Друго препятствие пред крипто застраховките са високите премии, свързани с такива продукти. Съобщава се, че създадените компании таксуват над пет пъти повече в сравнение с други продукти за покриване на крипто активи. Това отчасти е свързано с динамиката на пазара на криптовалути.

Това не е дълбок пазар“, каза Лиу от AIG. „Когато се замислите колко купувачи има на пазара, има причина, поради която цените са високи“. Уреждането на застраховката идва с особено сериозни разходи за стартъпите. “Ако сте компания за сийд финансиране, тогава вие представлявате висок риск и е подходящо да имате високи премии“, обясни Джейкъб Декер, вицепрезидент в Woodruff Sawyer, базирана в Сан Франциско застрахователна компания.

Застраховката обаче не се разпростира до хакване на системите на клиента. Тъй като те са се занимавали с един доставчик, процесът на придобиване на застраховка е бил сравнително прост и продължил девет месеца, каза Малинджър.

Curv предаде част от своите застрахователни цени на клиентите, като начислява процент от общата стойност на активите, поддържани в портфейла им. „Това добавя разходи, но също така притиска [продавачите на криптовалути] да създадат по-сигурен продукт“, каза той.

Негативната страна на тази стратегия е увеличаването на броя на клиентите, използващи своята разрешена застрахователна услуга, вместо самостоятелно да издирват доставчик.

Това [получаването на застраховка за крипто средства] е най-болезненото нещо“, каза Малинджър. „Отнема много време и не знаете как ще свърши.“ Той казва, че застрахователните разходи ще намаляват, когато услугите за попечителство и технологичните продукти (свързани с криптовалутата) стават по-добри.

За да се случи това обаче, е необходим пазар с повече ликвидност и крипто общността ще трябва да се активизира. „Необходима е общност, за да се изгради пазар и портфолио“, казва Крис Лиу от AIG.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.