НАЧАЛО Крипто Крими

Арестуваха основател на блокчейн стартъп събрал над $80 милиона

13.11.2019 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Арестуваха основател на блокчейн стартъп събрал над $80 милиона

Холандската полиция арестува основателя на стартъпа за разработка на блокчейн игри, Komodore64, който твърди, че е събрал 78 милиона евро ($86 милиона) от инвеститори.

Komodore64 – който стартира през юни с цел да създаде игрова платформа, в която транзакциите да се проследяват на блокчейн – се оказа измамна схема, която измами както инвеститорите, така и собствените си служители. Проектът и неговата родна криптовалута K64, които според съобщенията са осигурили инвестиции за около $86 милиона, са обявили фалит.

Участие на “добре позната инвестиционна компания”

Твърди се, че основателят на Komodore64, Сам Н., е примамвал инвеститорите, твърдейки, че проектът е събрал средства от „известна инвестиционна компания“ – американската компания за управление на инвестиции Goldman Sachs – когато всъщност група от лица се представиха за делегация от инвестиционната компания.

Служителите на компанията твърдят, че партито за стартирането е струвало десетки хиляди евро, но нито доставчиците, нито служителите са получили парите си. Служителите на Komodore64, подадоха заявления за несъстоятелност на компанията.

Повече измама и ядосани крипто инвеститори

Нещо повече, кураторът на Komodore64, Джон Дулаарт заяви, че Макс Тесе, който по-рано е бил представен като съосновател на компанията, никога не е заемал тази роля. „Мисля, че Сам Н. го представи като такъв. Истинският съосновател е някой друг”, сподели Дулаарт.

Полицията залови Сам Н. в хотел, където според съобщенията той отседнал, защото се е чувствал застрашен от гневни инвеститори.

Холандската полиция срещу киберпрестъпниците

Това лято, Европол, съвместно с нидерландската полиция, регионалното звено за киберпрестъпност на Обединеното кралство, Eurojust и Националната агенция за престъпност на Великобритания, координира ареста на шестима души, заподозряни в кражба на криптовалути за над $27 милиона.

През май, холандската полиция арестува бившия предприемач Бари ван Мурик за измама, след като той предполагаемо е подмамил инвеститорите във фалшива операция за добив на Биткойн (BTC) от 23 милиона евро ($25 милиона).

Представяйки се за оператор на крипто ферма, Ван Мурик натрупал клиентски средства, като се твърди, че не е успял да закупи оборудване, вместо това е изразходвал парите за луксозни вещи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Нигерия отказа да пусне задържания директор на Binance под гаранция

Тигран Гамбарян, изпълнителен директор на Binance, е задържан в Нигерия от февруари по обвинения в пране на пари.

18.05.2024 3:00 2 мин. четене

Бившият директор на Binance все още не е вкаран в затвора

Според неотдавнашен доклад основателят на Binance Чанпен (CZ) Джао все още не е започнал да излежава четиримесечната си присъда поради процедурни въпроси в системата на наказателното правосъдие.

17.05.2024 7:30 1 мин. четене

Китай разби крипто мрежа за пране на пари за милиарди

Във вторник китайските власти обявиха разбиването на значителна незаконна банкова операция, която е обработила транзакции на стойност най-малко $1.9 милиарда, използвайки криптовалутата Tether (USDT).

17.05.2024 1:00 1 мин. четене

Бивш директор на FTX иска намалена присъда от 18 месеца

В неотдавнашна съдебна жалба правният екип на Райън Саламе се застъпи за максимална присъда от 18 месеца за бившия съизпълнителен директор на FTX Digital Markets на фона на обвиненията, които отекнаха в цялата крипто сфера, подчертавайки деликатния баланс между бързите иновации и спазването на регулаторните изисквания.

16.05.2024 20:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.