Home

76% от американците не искат да се отказват от физическите пари

05.11.2019 21:00 6мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
76% от американците не искат да се отказват от физическите пари

Моментът, в който обществото ще спре да използва пари в брой наближава. Може би сте забелязали стабилната тенденция, насочена към елиминиране на паричните средства като средство за обмен.

Онези, които в скоро време са присъствали на спортно събитие на стадиона на Mercedes-Benz в Атланта, със сигурност са забелязали, че парите им вече не се приемат на концесионните щандове. Същото важи и за феновете на Tampa Bay и техния стадион Tropicana Field и редица други.

Феновете на спорта са само началото. Нарастващ списък на общини обмисля забрана на кешовите разплащания в магазините в рамките на техните градове. Някои независими търговци на дребно, като Sweetgreen, вече са започнали да премахват парите в брой като опция за разплащане.

Тази идея би трябвало да допада на повечето хора, нали? В крайна сметка, търговците на дребно и местните власти нямаше да претеглят сериозно идеята за безкасови транзакции – камо ли да прилагат такава забрана – ако хората не бяха зад нея, нали?

Оказва се обаче, че американският народ не подкрепят идеята, че парите им биха могли да станат безполезни, ако тази тенденция продължи.

Наскоро, CryptoSlate проведе проучване на 1000 американски потребители, като им бе зададен въпроса: трябва ли правителството на САЩ да премахне книжните пари и да дигитализира средствата за обмен?

Само 13% от анкетираните са отговорили „да“, докато 76% са отговорили „не“. Нека да разгледаме по-задълбочено защо толкова много хора на пръв поглед се противопоставят на общество без фиат, както и основните аргументи за забрана на парите в брой като средство за обмен.

Плюсовете на общество без физически пари

След като преодолеем първоначалния шок, който би дошъл с едно изцяло безкасово общество, можем да започнем да разглеждаме потенциалните ползи, които биха дошли от такъв преход. Също така, имайте предвид, че повечето от тези аргументи за такова общество са просто инверсия на аргументите срещу него.

Прозрачност и премахване на корупцията и престъпността

Един от най-силните аргументи за извършване на всички транзакции чрез някаква форма на кредитна или дебитна карта е „прозрачността“. В този случай означава, че всяка една транзакция ще бъде въведена във вечен запис, подлежащ на проверка по всяко време от оторизирани страни.

Ако парите нямаха реална стойност или полза, дилърите на наркотици, търговците на оръжия и трафикантите на хора вече нямаше да могат да извършват престъпната си дейност. Поне на теория, тяхната престъпна дейност ще бъде сравнително лесна за наблюдение и от своя страна по-лесна за разконспириране.

Същото може да се каже и за корупция от всякакъв вид. Независимо дали става въпрос за политик или служител на реда, който взима подкупи, или футболен съдия, който срещу заплащане определя резултата на мача в полза на някоя сенчеста фигура, корупцията като цяло ще бъде по-трудна за прикриване.

По-точно счетоводство и одит

Има причина, поради която много предприятия използват само пари в брой. Кешът улеснява манипулацията на цифрите и чрез него е по-трудно да се провеждат точни одити на предприятия, лица и институции.

Поддържането на универсален стандарт за всички транзакции, чрез елиминиране на паричните средства, не само би улеснило воденето на лични счетоводства, но и провеждането на одити.

Удобство

Ако никога не ви се налага да носите пари в брой, не е нужно да се притеснявате от загубата им или да ходите до банкомата, за да теглите още, или някой от другите проблеми, които сме склонни да свързваме с парите в брой. Трудно е да се спори с идеята, че безкасовото общество е по-удачно.

Намаляване на разходите

Допълнителните усилия, които са свързани с проследяването на паричните транзакции, независимо дали счетоводни или одиторски цели, си имат своята цена. Елиминирането на необходимостта от проследяване на тези парични транзакции на теория би спестило от държавните средства и може би да се надяваме, тези спестявания да стигнат до хората.

Въпреки тези потенциални ползи, някои все още твърдят, че рискът, който идва с безкасовото общество, е по-голям от потенциалната награда.

Минусите на общество, което не използва физически пари

Обичаме парите си. Израснали сме в свят, в който можем да използваме пари когато искаме, където искаме, за да купуваме стоките и услугите, които искаме. Идеята, че това вече не може да бъде възможно, е разбираемо неудобна, най-малкото, дори плашеща за някои. С други думи, промяната е трудна.

Но отвъд страха от промяна, някои умни хора изложиха логични аргументи за потенциалния недостатък от това да се елиминират парите в брой. Тези аргументи включват:

– Пълната документация за всички транзакции може да доведе до злоупотреба с власт и / или корупция, ако надзорът попадне в небрежни или нечестиви ръце

– Настоящата заплаха, че наличието на кредитни карти кара хората да натрупат повече дълг, ще се засили само ако кредитните карти са едно от малкото средства за обмен

– Кажете сбогом на личния си живот, тъй като записът на всички ваши транзакции не е далеч от запис на ежедневните ви дейности и след време, на живота ви

– Такива обширни финансови записи представляват златни мини за хакери, които биха могли да ги използват за изнудване

– Възможност за пълен хаос, ако системите, необходими за финансови транзакции, трябва да бъдат затворени или бъдат компрометирани по друг начин

– Въпроси, дали тези системи ще работят в мащаба, необходим за изцяло безкасово общество

– Да речем, че на телефонът ви му пада батерията и всички текущи форми на дебит са дигитални. Как ще платите в някоя непредвидена и спешна ситуация?

Концепцията за безкасово общество представлява основен скок, който трябва да се приема сериозно. Въпреки че крайното решение дали да се дигитализират всички средства за обмен вероятно няма да зависи от хора като вас или мен, все пак трябва да вземем предвид потенциалните проблеми, които е вероятно да възникнат, ако и когато се случи преходът.

Решение ли е Биткойн в случая?

Да речем, че наистина светът е решил да се откаже от това да използва фиатни валути за ежедневните транзакции, които всеки един от нас прави. Може ли Биткойн да бъде полезен и да се интегрира в глобалната финансова система?

Флагманската криптовалута съществува вече близо 11 години. За този период тя пожъна изключителен успех, достигайки до неочаквани върхове в края на 2017-та година. След този възход, последва срив до под $3500. В момента актива бавно, но константно възстановява загубите, като дори достигна до почти $14 000 тази година.

Въпреки това, хората са скептични и не смятат, че Биткойн има достатъчно добре изградена и развита структура, че да може да се използва глобално като средство за обмен. В крайна сметка, на този етап първата децентрализирана криптовалута има още път, който да измине, преди да може да се използва от целия свят, както се използват еврото, долара, йената и т.н.

Заключение

Това са основните аргументи за и против преминаването към безкасово общество. Тенденциите ни казват, че обществата все по-малко се нуждаят от пари в брой и ще бъде все по-важно за мислещите хора, които се грижат за бъдещето, да формират информирани позиции по темата.

Така че си задайте следния въпрос – реално колко сте привързани към физическите пари?

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Binance достигна рекордните $100 трилиона

Binance постигна важен етап, като главният изпълнителен директор Ричард Тенг обяви, че борсата е надхвърлила поразителен обем на търговията от $100 трилиона.

25.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

САЩ съдят платежния гигант Visa – ето защо

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Visa за нарушаване на антитръстовите правила, обвинявайки гиганта в поддържане на монопол в сектора на дебитните плащания.

25.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ето какво трябва да знаем за изслушването на Гари Генслер пред Конгреса на САЩ

По време на вчерашното изслушване председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) Гари Генслер бе подложен на силна критика от страна на законодателите, особено от Том Емър, председател на парламентарното мнозинство, във връзка с действията на регулатора по отношение на Digital Licensing Inc., известна също като DebtBox.

25.09.2024 7:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

MicroStrategy засенчи гигантите от S&P 500 със зашеметяващ ръст

В изненадващ обрат House of Chimera съобщи, че подкрепената с BTC MicroStrategy се е представила по-добре от най-големите компании от S&P 500, включително Apple, Microsoft, NVIDIA и Amazon.

25.09.2024 6:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.