НАЧАЛО Други

Libra може да е единствената конкуренция на китайската държавна криптовалута

26.10.2019 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Libra може да е единствената конкуренция на китайската държавна криптовалута

Изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукърбърг, даде показания пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите на Съединените щати.

Поводът за изслушването бе проекта “Libra”.


По време на дългоочакваните изслушвания пред Конгреса на 23-ти октомври, законодателите и изпълнителният директор обсъдиха нарастващата конкуренция с Китай на икономическа и геополитическа сцена.


В подготвените си изявления пред Комитета, Зукърбърг заяви, че проектът ще гарантира, че САЩ ще останат финансов лидер в световен мащаб:


Китай се движи бързо, за да лансира подобна идея през следващите месеци. Не можем да приемаме, че само защото Америка е лидер днес – винаги ще бъде лидер, дори и да не правим иновации.

Libra ще бъде подкрепена най-вече от долари и вярвам, че това ще разшири американското финансово лидерство, както и демократичните ни ценности и надзор по целия свят. Ако Америка не направи иновации, финансовото ни лидерство не е гарантирано.


В своите въпроси към Зукърбърг, представителят Патрик Макенри попита за Китай и бързия възход на технологичните му компании. Основателят на Facebook каза: 


Днес 6 от 10-е от най-добрите технологични компании произлизат от Китай и със сигурност не споделят нашите ценности.


Представителят Анди Бар също обсъди потенциалната заплаха от цифровите ренминби в Китай и участието им в проекта “Един пояс – един път” – инициатива, която стартира преди шест години и е глобална стратегия за развитие, приета от китайското правителство, включваща развитие на инфраструктура и инвестиции по целия свят.


В реч пред пресата след събитието, председателят на комитета Максийн Уотърс каза за Китай:


Вярвам, че сме достатъчно големи, достатъчно сме силни и сме достатъчно умни, за да посрещнем нуждите и да сме конкурентоспособни в света, просто трябва да продължим напред.


По-рано анализаторите на RBC Capital Markets заявяват, че бавенето на Libra може да остави цифровата валута на централната банка на Китай (CBDC) без конкуренция. 

По това време RBC твърди, че ако американските регулатори спънат Libra и решат да не изготвят набор от регулации за насърчаване на криптовалутите в САЩ, CBDC на Китай може да се превърне в глобалната цифрова валута в развиващите се икономики.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Tether вече държи повече американски държавни облигации от Германия

Tethe надмина на Германия по отношение на притежанията на държавни облигации на САЩ, отбелязвайки значителното си влиянието в сектора на дигиталните активи и предизвиква дискусии относно необходимостта от регулиране на стабилните монети.

19.05.2024 8:30 2 мин. четене

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

БРИКС: Ето в каква валута се изпълняват 90% от сделките на съюза

Русия и Китай са решили все повече да използват собствените си национални платежни системи за двустранна търговия, според руския президент Владимир Путин по време на пресконференция след разговори с Китай.

19.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ripple с блестящи резултати за първото тримесечие – какво да оакваме от XRP?

Въпреки изправените пред правни предизвикателства, Ripple постигна значителен растеж през първото тримесечие на 2024 г., достигайки множество важни етапи.

19.05.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.