НАЧАЛО Други

Централната банка на Канада обмисля да издаде собствена криптовалута

18.10.2019 15:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Централната банка на Канада обмисля да издаде собствена криптовалута

Централната банка на Канада изрази своя интерес да издаде собствена криптовалута, за да наложи KYC и да ограничи „пряката заплаха“ от дигитални валути за паричния контрол.

Централната банка на Канада заяви, че въвеждането на тяхната дигитална валута ще бъде постепенно, за да се приспособи пазара към нейното обращение, но с течение на времето криптовалутата ще замени физическите пари. Според вътрешно представяне, направено от банката, алтернативата ще бъде по-ефективна от разходите, тъй като фиатното обращение ще изисква повече средства през следващите години.

Проектът, предложен от канадската банка, все още се проучва, като плана до този момент не е получил разрешение.

Презентацията, озаглавена „Парите на централната банка: Следващото поколение“, предупреждава, че фиатните пари в крайна сметка могат да се окажат ненужни като метод на разплащане и прогнозира, че „може да дойде време, в което на търговците / банките ще им се струва твърде скъпо да приемат банкноти“.

Предложението цитира повече от дузина ползи за банката, която издава собствена дигитална валута, споменавайки само един недостатък.

„Допълнителен метод на плащане може да направи платежната система по-стабилна.“

Въпреки това беше отбелязано, че криптовалутите „също представляват риск за стабилно и евтино финансиране на банките.“

Също така беше предложено, че криптовалутите могат да се използват като разплащателно средство за лихви по салда и че дигиталния им характер би позволил да събират повече информация от своите банкови клиенти – повече, отколкото ако използват пари в брой.

„Лични данни може да не са споделени с получателя на плащането, но могат да бъдат споделени с полицията или данъчните власти“, гласи презентацията.

Банката на Канада започна да разучава криптовалутите през 2013 г., според Financial Post, но тя не е единствената, тъй като много международни банки разкриха  плановете си за суверенна дигитална валута, поради бързия темп на глобално приемане на крипто активите.

„Трябва да внесем иновации, за да останем в играта“, заяви Стивън Мърчисън, и добави, че „Криптовалутите могат да станат пряка заплаха за способността ни да прилагаме парична политика и ролята на кредитор от последна инстанция (LOLR)“.

Централните банки поясниха колко е важно поддържането на паричния контрол, когато става въпрос за издаване на собствени дигитални проекти, докато мониторингът и проследяването на потребителските транзакции са по-малко адресирана тема, поради очевидни причини.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Рапарът Еминем влиза в партньорство с Crypto.com

Известният американски рапър Еминем наскоро си партнира с Crypto.com, която популяризира кампанията си „Съдбата обича смелите“.

03.05.2024 4:00 1 мин. четене

Разработчиците на RippleX разкриха иновативно предложение за нов кредитен протокол

Разработчиците на RippleX разкриха иновативно предложение, целящо въвеждането на революционен роден протокол за кредитиране, наречен XLS-66d.

03.05.2024 3:30 2 мин. четене

Тази държава ще получи $2.2 милиарда от Microsoft за своя AI сектор

Microsoft обяви значителна инвестиция в Малайзия на обща стойност $2.2 милиарда, насочена към укрепване на инфраструктурата за облачни услуги и изкуствен интелект (AI).

02.05.2024 23:30 1 мин. четене

PayPal ще се фокусира върху развитието на брандираните им продукти

Във вторник ръководството на PayPal подчерта плановете си за подновяване на усилията спрямо растежа на брандираните продукти, които изпитваха затруднения през последните години, тъй като големите технологични компании разшириха пазарния си дял, след като компанията за разплащания повиши прогнозата си за коригираната печалба за цялата година.

02.05.2024 23:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.