НАЧАЛО Други

Криптовалутите придобиват популярност и в Куба

14.09.2019 9:37 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Криптовалутите придобиват популярност и в Куба

Въвеждането на интернет в Куба преди почти година предизвика значителен скок в интереса към криптовалутите.

Някои кубинци ги използват, за да заобиколят икономическите санкции, наложени на страната.

Настоящото търговско ембарго на Куба от САЩ изключва хората си от повечето финансови пазари и международни платежни системи. Кубинците се борят да получат кредитни или дебитни карти и се чувстват така, сякаш са пострадали поради провала на автократичното им правителство. Криптовалутите обаче предлагат изход за някои.

Ръст на популярността на криптовалутите в Куба

Криптовалутите остават нерегламентирани в Куба, но откакто страната излезе „онлайн“ през последната година, те стават все по-популярни.

Алекс Собрино, основателят на канала Teleba CubaCripto, твърди, че около 10 000 кубинци го използват за да правят дебати и да търгуват с дигитални валути.

„Използваме криптовалути, за да правим покупки онлайн и дори има хора, резервиращи хотелски стаи с тях.“

Криптовалутите обаче все още са в начален стадий на развитие в латиноамериканската държава и е малко вероятно да повлияят на по-голямата част от жителите ѝ, които са около 11,2 милиона. Към момента индустрията съществува в сивия сектор. Не изглежда и правителството да има политическа воля или интерес да ги управлява. Съобщава се, обаче, че през юни кубинското правителство потърси потенциално издаване на собствена държавна криптовалута, отчасти вдъхновена от Petro.

Дигиталната инфраструктура все още липсва

Един от въпросите обаче е, че Куба остава до голяма степен „офлайн“, което означава, че по-голямата част от нейните граждани все още нямат достъп до тези финансови услуги. И все пак това не означава, че не се предприемат сериозни усилия за промяна на този факт.

Fusyona е борса за криптовалути, която твърди, че е първата в Куба. Тя използва фиатна валута от тези, които искат да изпращат парични преводи в Куба и им позволява да инвестират в девет от водещите криптовалути. След това използва песо от кубинците, за да инвестира в криптовалутите и да „плати“ паричните преводи. Борсата вече има около 1300 потребители.

За чужденците криптовалутите са просто алтернатива … Но за кубинците това е необходимост и може да бъде решение за тяхното изключване от световната финансова общност”, казва Адриан К. Леон, основателят на Fusyona.

Остава да разберем дали правителството ще продължи да позволява на тази индустрия да расте на малкия остров.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кога е най-доброто време да забогатеете – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, известен с книгата си “Богат татко, беден татко”, наскоро сподели подхода си за преодоляване на продължаващите сътресения на Биткойн (BTC) пазара, като наблегна на възможностите за натрупване на богатство в условията на спад.

03.05.2024 14:00 1 мин. четене

Турция прекратява всякакви търговски взаимоотношения с Израел

Турция официално обяви намерението си да спре търговията с Израел, като според съобщенията турските официални лица са призовали за спиране на износа и вноса от страната от четвъртък, въпреки че все още няма официално съобщение по въпроса.

03.05.2024 13:30 1 мин. четене

Прогноза за цената на златото за май 2024

В началото на май 2024 г. цените на златото се колебаят около $2,306, отбелязвайки спад спрямо неотдавнашния връх от $2,392, което представлява понижение от близо 3.5% през последните 30 дни.

03.05.2024 13:00 1 мин. четене

Какво ще се случи с икономиката на САЩ ако Тръмп бъде избран за президент?

Предложението на бившия президент Доналд Тръмп за значително увеличаване на митата върху целия внос, с особено високи ставки върху стоки от страни като Китай, бележи връщане към протекционистичната му търговска позиция, която бе характерна за голяма част от първия му мандат

03.05.2024 12:30 3 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.