НАЧАЛО Крипто Крими

Френската полиция откри вирус за копаене на криптовалути в над 850,000 компютъра

30.08.2019 12:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Френската полиция откри вирус за копаене на криптовалути в над 850,000 компютъра

Френската полиция затвори масивна бот-мрежа, която бе използвана за "криптоджакинг" на криптовалутата Monero (XMR).

Сериозно подкрепен криптоджакинг

BBC News съобщи за това развитие на 27 август. Според полицията, бот-мрежата бе разпространена чрез изпращане на имейли с прикачени вируси с оферти за еротични снимки или бързи пари. Вирусът, наречен Retadup, в крайна сметка зарази 850 000 компютъра в над 100 страни – по този начин създавайки масивна мрежа от ботове.

Шефът на C3N – звеното за киберпрестъпления на френската полиция – Жан-Доминик Нолет, говори по радио France Inter за влиянието на ботнет с такъв размер, казвайки:

„Хората може да не го осъзнаят, но 850 000 заразени компютъра означават огромна “огнева мощ”, достатъчна да свали всички (граждански) уебсайтове на планетата.“

Съобщава се, че неизвестни хакери се възползваха от тази голяма мрежа, за да инсталират програма за копаене на Monero (XMR) без разрешение на потребителите. Освен това, злонамерените участници използваха мрежата, за да изнудват за пари чрез рансъмуер, а също и за кражба на данни от израелски болници и пациенти.

Допълнителни подробности и последствия

Френската полиция успя да намери сървъра на ботнета, който се намираше в Париж, и да изчисти стотиците хиляди засегнати компютри, като пренасочи вируса към безобидна дестинация в интернет с помощта на Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР).

Въпреки това, до този момент не са задържани операторите на ботнета. Счита се, че те са спечелили милиони долари от незаконните дейности, които започнаха през 2016 г.

Още криптоджакинг на XMR във Франция?

Както по-рано бе съобщено, наскоро компанията за киберсигурност Varonis откри необичайно незабележим XMR копач, който се изключва всеки път, когато потребителят стартира мениджър на задачи. Изследователите смятат, че този XMR копач също произхожда от Франция, или френскоговоряща страна. Те основават своята хипотеза на присъствието на френски термини в кода, както и френски коментари в саморазархивиращия се архива.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

Съдят наследника на бижутерския гигант Cartier за пране на пари чрез USDT

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение и задържа Максимилиан дьо Хуп Картие, наследник на бижутерската империя Cartier, за предполагаем заговор за пране на приходи от трафик на наркотици чрез използване на Tether (USDT).

04.05.2024 16:30 1 мин. четене

Ръководител на крипто борса се призна за виновен в прането на $9 милиарда

Александър Винник, руски гражданин, се призна за виновен за участие в заговор за пране на пари, включващ борсата за криптовалути BTC-e.

04.05.2024 15:00 2 мин. четене

Нидерландските власти иззеха 11.4 милиона евро от ръководител на крипто измама

Нидерландската служба за финансови разследвания (FIOD) обяви задържането на 26-годишно лице, за което се предполага, че е свързано с измамни дейности в рамките на схемата ZKasino, както и конфискацията на активи на обща стойност 11 милиона евро.

04.05.2024 14:00 1 мин. четене

Джъстин Сън излъгал в съда, че има дипломатически имунитет

Източници, запознати със съдебното дело Ричард Хол и Лукаш Юрашек срещу Rainberry Inc., разкриват, че опитът на Джъстин Сън да се позове на дипломатически имунитет, за да избегне отговорност във връзка с действията си, докато ръководи купувача на BitTorrent, е бил неуспешен.

04.05.2024 12:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.