Home

Европейската банка обсъжда дигиталните валути

28.05.2019 15:59 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европейската банка обсъжда дигиталните валути

Официален представител на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтъкна предимствата на дигиталните валути на централните банки (CBDC), като подчерта, че въпреки това трябва да се подхожда предпазливо.

Витас Василяускас – председател на Управителния съвет на Банката на Литва и член на Управителния съвет на ЕЦБ – изнесе реч на конференция на RBWC (Reinventing Bretton Woods Committee) на 12-ти април. Василяускас коментира дали CBDC трябва да бъдат на едро, на дребно или и на двете.

Литовецът подчерта, че такъв тип дигатални валути трябва да служат като средство за размяна, разплащане и съхранение на стойност, което отразява качествата на сегашните форми на пари на централната банка, но не и като конвенционална резервна сметка или частен крипто актив.

В случай на пускането на CBDC на дребно, то ще бъде достъпно за широката общественост, докато при търговията на едро, достъпа ще бъде отворен само за финансови институции.

Сред потенциалните ползи от CBDC, Василяускас посочи повишаване на ефективността на плащанията и сетълмента на ценни книжа, както и намаляване на кредитния риск и риска за ликвидността на контрагентите.

Василяускас обаче отправи и предупреждение:


Размерът на парите в обращение намалява в някои страни. Това може да означава, че един ден, дори и да изглежда като далечна перспектива – всеки отделен човек ще трябва да има сметка към частен субект, само за да извършва плащания.

По този начин CBDC на дребно ще гарантира, че хората ще продължат да имат достъп до пари от централната банка, каза Василяускас и може в крайна сметка да има положителен ефект върху финансовата стабилност.

Междувременно, един от ключовите въпроси, които централната банка трябва да вземе под внимание, е придържането на CBDC към изискванията за пране на пари и начина, по който тя може да приложи стандартите срещу изпирането на пари (AML).

По-рано през май, ЕЦБ публикува доклад за потенциалното въздействие на дигиталните валути върху икономическото развитие и паричната политика, в който изрично се посочва, че подобни последици могат да възникнат, ако криптовалутите станат надежден заместител на пари и депозити, докато в момента те не изпълняват функциите на парите.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Стабилността на цената на Биткойн е от решаващо значение за миньорите

Биткойн миньорите може да отчетат GAAP нетна печалба през това тримесечие, ако цената на Биткойн остане над $62,000 до края на месеца.

19.09.2024 19:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Binance отчита 40% ръст на институционалните инвеститори

Според главния изпълнителен директор Ричард Тенг интересът към Binance от страна на институционални и корпоративни инвеститори рязко се е увеличил с 40% през тази година.

19.09.2024 18:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Puma навлиза в сектора на Web3 игрите чрез партньорство с крипто компания

Puma, водеща световна спортна марка, разширява участието си в блокчейн технологията чрез ново сътрудничество в областта на Web3 игрите.

19.09.2024 18:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Worldcoin тества лицево разпознаване за сигурност на приложението си

Worldcoin (WLD) обяви, че ще започне да тества технология за разпознаване на лица за потребителите на приложението World App.

19.09.2024 17:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.