НАЧАЛО Други

Убийства, цензура и Сирия: Криптовалутите и бъдещето на революциите

01.05.2019 21:59 7 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Убийства, цензура и Сирия: Криптовалутите и бъдещето на революциите

През август 2011 гoдина в Дамаск, Сирия, въоръжени охранители направиха акция на хакерско пространство.

Те правят тараш на мястото известно като Aiki Lab. Някога дом на процъфтяваща общност на изкуствата и технологиите, оттогава Aiki Lab не отваря отново вратите си.

Един от съоснователите, Базел Хартабил, бива арестуван през 2012 година и по-късно изтезаван и екзекутиран от сирийския режим при президента и диктатор Башар-Ал-Асад.

Все още не е ясно кой, ако някой, нарежда акцията на Aiki Lab и ареста на Хартабил, но по това време, когато протича сирийското въстание (периода на цивилни протести, предшестващи сирийската гражданска война) нищо не беше особено  ясно.

С изключение на една идея, изразена от д-р Хари Халпин, бивш служител на World Wide Web консорциума, който сега работи с подкрепяните от Binance Labs, Nym Technologies, преди ареста на Хартабил. Същата тази идея позволи на гневното население да координира действията си срещу потисниците.

И докато нещата се промениха значително в малкото години след бунтовете, сега районът се характеризира с прокси войни и войнстващ ислям – Халпин казва, че наблюдението на Хартабил все още е много вярно.

„Рохава се изправя пред същата ситуация седем години по-късно… Те са под наблюдение. Вероятно ще бъдат атакувани. Хората, които участват в това социално движение, могат да бъдат убити” – каза Халпин, добавяйки:

Все още нямаме софтуер, който е подходящ за тези хора, заради общността с отворен код, която се интересува от децентрализацията и криптографията.

Надеждата (да се намерят пресечни точки на хардуер и софтуер, за да се даде възможност на хората) първо експериментирана с Хартабил, все още привлича вниманието на много хора днес, особено след като последната от крепостите на ISIS в Сирия бе унищожена и цивилните търсят начини за възстановяване, по време на ерата на криптовалутите и блокчейн, в една по-справедлива и отговорна система.

“Мисля, че Хартабил се опитваше да внесе стабилност и нова социална структура в технологичния свят, в който се движим,” каза Джон Филипс, който беше най-добрият приятел и колега на Хартабил.

Докато Хартабил не е бил “дълбоко навлезнал в крипто”, Филипс продължава да е инвеститор на отворен хардуерен дизайн, наречен Milkymist, който по-късно е превърнат в първия биткойн ASIC от Canaan Creative.

И с това Филипс каза:

Той помогна да се оформи ДНК-то на индустрията на криптовалутите. Той беше основополагащ елемент в това.

На снимката горе се вижда Мишел Бейкър от Mozilla, говорейки в Айкилаб, Дамаск, 2010 година

Двете лица на технологията

Историята на Хартабил е пример за паралелно използване на технологиите както за освобождението, така и за репресиите – и тя резонира с работата, която се извършва в Рохава в техническите академии.

Поглеждайки назад, важно е да отбележим ролята, която технологията играе в сирийското въстание. По време на Арабската пролет, социалните медии се оказаха жизненоважна платформа за изразяване на несъгласие и позволяване на хората да организират протести и бунтове срещу репресивните режими.

Но онова, което започна като мирни протести, бе жестоко потиснато.

С превръщането на революцията във война, Филипс, който по това време живееше в Пекин, призова Хартабил да напусне Дамаск, но Хартабил отказа.

“Избухна бомба, където живее майка ми. Трябва да я намеря. Баща ми не е имал вода две седмици. Трябва да му занеса малко” – спомня си Филипс как Хартабил му казва.

Именно този герой създаде Aiki lab на първо място. Хакерското пространство – въпреки че Филипс се опасява от тъмните конотации към думата хакер, твърди, че е повече от културен или обществен център – носи името на костенурката на Хартабил, чието име идва от китайския „ай“, което означава любов и “си”, което означава енергия.

“Това означава любовна енергия, или да обединят силите си, или енергията си заедно”, каза Филипс. “Искахме да помогнем на човечеството и обществото, искахме да направим живота по-добър, не искахме да е обратното.”

За последен път Филипс видя Хартабил на конференцията Creative Commons във Варшава, Полша през 2011 година.

Снимка на Базел Хартабил с Джон Филипс и Джой Ито във Вършава, Полша през 2011

След това Хартабил, в своята комуникация с Халпин, координираше работата си, за да осигури комуникацията на други протестиращи.

Халпин предостави на Хартабил достъп до VPN, въпреки че санкциите по време на сирийския режим означават, че Google Play Store е блокиран за хора, които се опитват да изтеглят приложения.

Признавайки ролята, която сирийският режим играе и при контролирането на мрежовата инфраструктура, Хартабил повдига въпроси за нови, автономни алтернативи за комуникационна сигурност и признава важността на анонимния инструментариум за съпротива на цензурата.

Според Халпин, който предоставя техническа помощ на активисти в областта на правата на човека в региона след сблъсъците на площад Тахрир, последният въпрос, който Хартабил задеде на хакерите за IRC преди ареста му, беше:

“Искате ли да помогнете на сирийския народ да бъде свързан?

Елиминирайте ръководството

Халпин описва работата си с Хартабил като „неуспешна намеса“.

Заради случилото се, Халпин – и другите хакери, които помогнаха на Хартабил в последните му дни като свободен човек – не успяха да помогнат на най-големия проблем на движението: неговата комуникация беше разкрита.

“Това, което правеше Базел, беше да се опитва да предостави технологични решения за прозрачност и да направи обществото по-добро, но други хора виждаха това като заплаха”, добави той.

Информацията и технологиите са вълшебно изкуство. Силата да се умножава. Базел знаеше това изкуство, изкуството на компютърните науки и разбираше хардуерната наука и затова беше задържан.

Тази способност за технология, продължава Филипс, е това, което прави Хартабил мишена, въпреки че информацията около ареста е ограничена. Хартабил бе задържан на 15-ти март 2012 година. Макар и да не е ясно какво се е случило с Хартабил в затвора, той от известно време комуникираше отвътре като прекарва поне част от времето в техническа поддръжка.

Той е екзекутиран през 2015 година, но смъртта му не е оповестена до 2017 година.


Според Халпин, Хартабил е признал нещо много важно и нещо много опасно, което хакерите и активистите на Запад все още не са разбрали – рискът, който наблюдението поставя пред всякакъв вид социално движение.

Във всяко въстание, казва Халпин, има определени хора с по-високо ниво на активност (като Хартабил). В сирийската революция тези играчи бързо бяха идентифицирани и елиминирани, продължи той.

Този процес доведе до вакуум на ръководството, който накара революцията да бъде организирана от далеч по-опасни играчи.

Крипто инструментите


Способността за общуване и взаимодействие без страх от наблюдение или цензура е от решаващо значение за всякакъв вид политическа дейност, каза Халпин.

Хората трябва да контролират собствените си средства за комуникация. Това е предварително условие за всякакъв вид политически хоризонт, това е предпоставка за всякакъв вид политическо освобождение.

Опитът с Хартабил накара Халпин да признае значението на децентрализираните инструменти, както и неуспеха на западните програмисти да изградят правилния софтуер, който да подкрепя подобни събития в страни, занимаващи се с по-корумпирани режими.

Такива инструменти трябва да бъдат изградени преди всяка революция, преди да е станало твърде късно, каза той.

„Макар и да не е особено ангажиран с неприкосновеността на личния живот, Биткойн поставя пари, устойчиви на цензура, в ръцете на справедлива част от населението и става по-лесен за използване. Има огромни непредвидени политически предимства, които дават на обикновените хора децентрализирани, криптирани технологии.” каза той.

И докато много от тях работят по видове децентрализирани комуникационни инструменти – Халпин цитира Етериум проекта Status като пример за това – липсват инструменти, които дори могат да функционират офлайн. Халпин предупреди, че без такъв софтуер има риск историята да се повтори.

Например, докато Рохава обяви автономия от сирийския режим, в по-голямата си част, нейните хора разчитат на сирийска комуникационна мрежа, наречена Syriatel, за да си взаимодействат. Също така, голяма част от данните преминават през Турция, а когато Турция окупира африканския град Рохава през 2018 г., турската държава прекъсва достъпа до интернет и телефонните комуникации, като потапя хората в тъмнина.

И все пак, докато ситуацията в Рохава е силно уязвима, Халпин завършва с нотка на оптимизъм, вярвайки, че поради подреждането на интереса между Рохава и високотехнологичните общности, нещата могат да се променят.

“Рохава се опитва да предостави радикално демократичен и децентрализиран модел за обществото. Това е добър знак, защото това може да означава, че в крайна сметка можем да видим сближаване между видовете софтуер, които новаторите искат да създадат и видовете технологии, от които се нуждаят новите форми на демократични общества.”

Пълната история на работата на д-р Хари Халпин с Базел Хартабил ще бъде публикувана по-късно през 2019 година, като „Трагичната мечта на автономния достъп до интернет: случаят на Базел Сафади и сирийската революция“ в книгата „Достъп до знания и мобилни технологии“ от Американския университет в Кайро.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Колапсът на американската икономика може да е неизбежен

На фона на нарастващите опасения относно състоянието на икономиката на Съединените щати, изследователска платформа Game of Trade издаде предупреждение за потенциални тежки последици въз основа на конкретни показатели.

05.05.2024 10:00 3 мин. четене

БРИКС: Съюзът готов да открие централна банка за единна валута на държавите-членки

Съобщава се, че икономическият съюз БРИКС полага основите за създаването на собствена централна банка, която да емитира единна валута.

05.05.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Русия разкриха какво може да сложи край на долара

В отговор на продължаващите усилия за дедоларизация в рамките на алианса БРИКС, руският президент Владимир Путин привлече вниманието към потенциалната роля на петролната индустрия в Близкия изток в оспорването на господството на щатския долар.

05.05.2024 7:30 2 мин. четене

Интеграцията на AI ще тласне Apple до нови висоти – Джим Креймър

Според домакина на Mad Money по CNBC Джим Креймър, Apple може значително да се възползва от интегрирането на технологията за изкуствен интелект (AI), за да стимулира следващата вълна на приемане.

05.05.2024 6:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.