Home

Тайните служби на Русия са искали откуп в Биткойн

20.04.2019 10:45 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Тайните служби на Русия са искали откуп в Биткойн

Биткойн отново е в центъра на новините в Русия тази седмица, след като стана ясно, че правоприлагащите органи в страната са се опитали да вземат подкуп в биткойн на стойност $1 милион.

ФСБ незаконно поиска $1,02 милиона

Както съобщава местната криптовалутна медия Coinspot.io на 17-и април, скандал с тайната полиция на Русия и бившия ръководител на един от най-големите вестници в страната се развихри, като и двете страни се озоваха в ареста.

Според продължаващо съдебно дело, до 15 членове на ФСБ, тайната служба на Русия, предполагаемо са се опитали да изкарат 65 милиона рубли ($1,02 милиона) от състоянието на медиен магнат в замяна на свободата му.

Заподозряният бивш главен изпълнителен директор на “Известия”, Ераст Галумов, се издирва по обвинения в измама с 43 милиона рубли ($670 000). Адвокатите продължават да питат дали някога е имало каквито и да било нарушения.

Според събития, които вече са излезли на светло, членовете на бюро на ФСБ в Москва, обвинени в разследване на престъпленията, свързани с ИТ, са използвали псевдоним, за да заплашват семейството на Галимов.

В замяна на свободата на Галимов и тяхната безопасност, те казват, че семейството ще трябва да прехвърли откупни пари в Биткойн на уреден получател.

Една от двете фигури, отговарящи за операцията, агент на име Колбов, организира изнудването под името Михаил, като също така казва на сина на Гамилов, че трябва да напусне Русия, за да избегне „да лежи заедно с баща си“.

В случая няколко части от подкупа стигнаха до Колбов и другия извършител, агент Сергей Белорусов, като част от “операция ужилване”.

Московският съд сега определя съдбата на агентите, докато Галимов все пак ще трябва да протестира за своята невинност, тъй като собствената му правна битка продължава.

Биткойн, регулация и импотентност на правителството

Смущенията добавят още гориво към все по-неустойчивите опити на Русия да контролира използването на криптовалути.

Както бе съобщено в петък, законодателите изглежда не са в състояние да се справят с естеството на децентрализираните мрежи, отразени в техните последни планове за налагане на инвестиционни ограничения за Биткойн и алткойн.

Русия отдавна се стреми да въведе твърдо и бързо регулиране на криптовалутите, като очакването е новите закони да влязат в сила през четвъртото тримесечие на тази година. Езикът на законопроектите, твърдят критиците, все пак остава прекалено широк и не успява да опише адекватно естеството на явлението.

По-рано през април бе отбелязано и изненадващо твърдение на икономист от Кремъл, че руското правителство тайно трупа Биткойн на стойност $8,6 милиарда.

Миналата седмица, същият икономист осмива плановете на Русия и Китай да лансират криптовалута, подкрепена от злато, като заяви, че тя автоматично ще бъде незначителна в сравнение с Биткойн.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Крипто Крими Новини

ИЗВЪНРЕДНО: Каролин Елисън е осъдена на 2 години за ролята си в срива на FTX

Каролин Елисън, бивш ръководител на Alameda Research, е осъдена на две години затвор за участието си в срива на FTX, а също така трябва да върне $11 милиарда.

24.09.2024 23:24 2мин. четене Kosta Gushterov

Швеция обяви крипто борсите за главни действащи лица в прането на пари

Шведският полицейски орган и звеното за финансово разузнаване (FIU) определиха борсите за криптовалути като “професионални перачи на пари (PML)”, след като оцениха услугите на нелицензирани оператори.

24.09.2024 17:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Каролин Елисън в очакване на присъдата: Ще бъде ли помилвана след оказаното съдействие?

За утре е насрочено произнасянето на присъдата на Каролин Елисън, бивш главен изпълнителен директор на Alameda Research, във федералния съд в Манхатън.

24.09.2024 16:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн: ФБР залови извършителите на обир на стойност $250 милиона

ФБР е задържало две лица, свързани с мащабен обир на Биткойн, при който жертва е загубила около $250 милиона в дигиталната валута.

23.09.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.