НАЧАЛО Други

Иран са напът да обявят за национална си криптовалута

30.01.2019 10:18 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Иран са напът да обявят за национална си криптовалута

Тъй като наложените от САЩ санкции продължават да осакатяват Иран икономически, според съобщенията, ислямската държава е на път да обяви държавната си криптовалута.

Способността на иранските финансови институции да извършват сделки и да се свързват с останалата част от света е скована, oткато санкциите са приложени и мнозина смятат, че иранската криптовалута ще помогне за намаляване на някои от последиците от тях. За по-нататъшно разпалване на слуховете се съобщава, че иранското правителство очаква да направи съобщение относно дигиталния актив на годишната конференция за електронни банкови услуги и плащания, която започва в Техеран на 29-ти януари 2019 година, според Al Jazeera.

Тежки времена след санкциите

Администрацията на Доналд Тръмп наложи строги санкции срещу Иран още в средата на 2018 година заради „злонамерените дейности”, извършвани от държавата. До ноември, белгийската система за финансови съобщения SWIFT беше забранена да предоставя финансови услуги в страната.

Гражданите на страни като Иран, които нямат достъп до мрежата SWIFT, не могат да правят и получават плащания за външнотърговски дейности и широк спектър от други международни сделки. Това доведе страната до изследване и развитие на собствената си дигитална валута, тъй като много от тях смятаха, че това е единственият начин да се гарантира, че иранските банки и граждани могат да продължат да извършват трансгранични сделки, които вече не са достъпни поради забраната на SWIFT.

Адаптация на фази

Al Jazeera съобщава, че държавната дигитална валута ще бъде пусната в две фази. Първата ще бъде крипто Риал, който ще се използва за извършване на плащания между ирански търговски банки и други вътрешни организации в иранското крипто пространство. Очаква се общественият достъп до валутата да дойде на по-късен етап, тъй като това ще помогне на гражданите да извършват плащания за местни стоки и услуги.

Засега всички показатели сочат, че тази криптовалута ще бъде само за вътрешна употреба. Чрез използването на технология блокчейн и криптовалути за улесняване на транзакциите, Иран щеше да се присъедини към други платежни мрежи, базирани на блокчейн, които според мнозина биха могли да доведат до това традиционната SWIFT мрежа да стане ненужна.

https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто портфейлът MetaMask представя нова актуализация тази седмица

MetaMask, водещ крипто портфейл, обяви, че скоро ще стартира нова функция, наречена “смарт транзакции”. Тази функция, която ще бъде въведена тази седмица, бележи първата от поредица актуализации, съобразени с наскоро представената пътна карта на портфейла.

07.05.2024 3:00 2 мин. четене

Фондовият пазар в Китай започва да се възстановява

Изглежда, че китайският фондов пазар се отърсва от репутацията си на „неинвестируем“, благодарение на икономическото съживяване и ралито, което може да има още много възможности за развитие.

06.05.2024 21:30 2 мин. четене

Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

Наскоро Capital Economics очерта серия от потенциални рискове, които биха могли бързо да влошат финансовите условия въпреки настоящата стабилност на пазара и икономиката.

06.05.2024 21:00 2 мин. четене

Крипто борсата Crypto.com разширява партньорството си с Формула 1

Crypto.com, водеща борса в сферата на дигиталните валути, се подготвя да засили рекламните си усилия в спортната сфера и по конкретно Формула 1, за да засили глобалната си разпознаваемост.

06.05.2024 20:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.