НАЧАЛО Други

Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

03.11.2018 16:45 5 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Млад български ученик с принос за блокчейн технологията

Intel ISEF e най-големият международен конкурс за наука и инженерство за гимназисти.

В състезанието участват близо 2000 души, като за участие се селектират най-перспективните научни разработки от всяка държава.

Средата е изключително конкурентна, след като всяка страна изпраща най-добрите си кадри. Също така за разлика от повечето международни олимпиади, където първите 50% получават медал, при ISEF са били около 25%.

Интересното за този формат, е че журито, което оценява проектите, не винаги е запознато с всяка специалност в сферата, както се предполага. Например част от журито не са запознати с блокчейн технологията, но въпреки това присъстват и такива проекти. Самата трудност се изразява в това, че тази сложна материя трябва да се систематизира и да се обясни по по-разбираем начин.

Звездин Бесарабов е възпитаник на софийската Национална природо-математическа гимназия (НПМГ) „Акад. Любомир Чакалов“. На 17-ти и 18-ти май е обявено, че той успява да вземе една от най–престижните спонсорски награди за своя принос в областта на блокчейн технологията.

Младият българин започва да се занимава с програмиране едва преди три години и половина, но бързо успява да навакса. Именно училището разпалва интереса му към програмирането, като в началото се занимава със C++. В последствие започва да се интересува от други компютърни езици и разработването на мобилни приложения.

Докато преди около две години неговият ментор, Тодор Колев, Cahirman на Comrade кооператива, го запознава с криптовалутите  и блокчейн технологията като цяло. Тогава господин Колев твърди, че въпросните дигитални  активи ще “избухнат”. Първоначално Звездин подхожда скептично към думите му, но в крайна сметка това го кара да се позаинтересува малко повече от това какво всъщност представлява тази нова технология.

Първата платформа, която младежа разработва е базирана на Етериум блокчейна. Тя позволява сформирането на екипи от хора, където има автоматизирано и честно разпределяне на приходи спрямо заслугата на всеки човек. Последната негова работа е свързана със събирането и анализирането на цялата информация от Етериум блокчейна и прогнозиране на бъдещата цена или интерес към валутата на чрез изкуствен интелект. Това е и именно наградената на Intel ISEF негова разработка. Освен, че всички платформи, които разработва са обвързани с протокола на етериум, на въпроса на коя криптовалута е най – голям привърженик, той без да се замисли отговори, че това е етериум. Като една от причините, които даде, е възможността за създаване и изпълнение на крипто приложения.

Като цяло, възпитаникът на елитната софийска гимназия застана с позицията, че криптовалутите в момента се разглеждат предимно като средство за изкарване на пари. За да се промени това той каза следното:


Струва си да се опита, защото блокчейн допринася за един нов поглед върху начина на функциониране на организации и на процеси. Потенциално може да доведе до революция в начина на живот на хората. За да може това да стане, трябва да се спре разглеждането на блокчейн като средство за правене на пари, а да се използва спрямо неговата първоначална цел. Аз смятам, че има бъдеще и просто трябва време за да могат хората да се запознаят малко повече.

Българинът никога не е инвестирал в крипто, поради факта, че той се интересува само и единствено от технологията стояща зад нея. Прогнозите му за криптовалутите са обнадеждаващи, като на въпроса какво мисли, че ще се случи с крипто пазара тази година, смеейки се той отговори: „КУПУВАЙ!

Попитахме Звездин Бесарабов с какво се различава неговата платформа, спрямо останалите съществуващи проекти за прогноза на криптовалути. Той обясни, че останалите подобни анализират техническите показатели свързани с ценовите движения на различните валути, докато неговото приложение използва данни от самия блокчейн за създаване на краткосрочни прогнози. Оказва се, че като се анализира този тип информация, се постигат около 5 пъти по-малко грешки при прогнози, спрямо стандартния подход – анализ на пазара.

Понеже се анализира блокчейн в големи детайли може не само да прогнозираме цената, но дори да се опитаме да прогнозираме следващите стъпки на определени групи от потребители, примерно инвеститорите. Цялостно да се проследява и прогнозира дейността в блокчейн, а не само цената.

Освен проектът на Звездин на международния формат са представени и други приложения за крипто, като например система за гласуване чрез блокчейн и диагностициране на ракови заболявания.

След поредното голямо постижение на Звездин Бесарабов, той мисли да продължи обучението си в чужбина. Самата награда от състезанието е стипендия за университет по негово желание, независимо от местоположението му. След това той обаче смята да продължи развитието си в България, като посочва, че един от най-видните аргументи защо някой би останал е, че поради аутсорсинга в днешни дни, вече и няма смисъл да се търси ИТ работа в чужбина.

От екипа на CryptoDnes.bg пожелаваме много бъдещи успехи на Звездин, благодарим за интервюто. Положителната новина във връзка с развитието на блокчейн ни дава и още един повод за гордост, че сме българи. Фактът, че все повече млади хора започват да се интересуват от иновативния подход на блокчейн, е причина да продължим да вярваме, че това е само началото и за в бъдеще може единствено да очакваме намирането на все повече приложения на новата технология.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Фондовият пазар в Китай започва да се възстановява

Изглежда, че китайският фондов пазар се отърсва от репутацията си на „неинвестируем“, благодарение на икономическото съживяване и ралито, което може да има още много възможности за развитие.

06.05.2024 21:30 2 мин. четене

Топ 4 фактора, които могат да разтърсят финансовите пазари

Наскоро Capital Economics очерта серия от потенциални рискове, които биха могли бързо да влошат финансовите условия въпреки настоящата стабилност на пазара и икономиката.

06.05.2024 21:00 2 мин. четене

Крипто борсата Crypto.com разширява партньорството си с Формула 1

Crypto.com, водеща борса в сферата на дигиталните валути, се подготвя да засили рекламните си усилия в спортната сфера и по конкретно Формула 1, за да засили глобалната си разпознаваемост.

06.05.2024 20:30 1 мин. четене

Ето какво тежи най-много на икономиката на Китай

Най-новото тримесечно проучване на централната банка в Китай показва, че домакинствата продължават да изпитват затруднения поради отслабения пазар на труда, което води до сравнително ниски разходи за потребление, тъй като хората са склонни да дават приоритет на спестяванията.

06.05.2024 19:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.