Home

Ще успее ли Франция да наложи регулация на ICO?

01.11.2018 17:18 5мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ще успее ли Франция да наложи регулация на ICO?

В по-голямата част на света, компаниите за цифрови активи често са придружени от предизвикателства свързани с традиционната финансова система.

ICO емитенти и крипто посредниците, предлагащи токени, често се борят да си открият обикновена банкова сметка. Във Франция това няма да е така, според адвокатската кантора Kramer Levin Naftalis & Frankel.

Резултат с изображение за ico

В “ICO SIGNAL”, който беше разпространен през последната седмица, адвокатската кантора обяви няколко изменения в законодателството “LoiPacte”, което ще легализира Initial Coin Offering и правото на откриване на банкова сметка ще бъде включено в закона. Това би гарантирало, че няма да бъде произволно забранено откриването на банкови сметки на издателите и посредниците на крипто активи.”

Възможностите, разглеждани във Франция

В края на 2017 г. AMF във Франция започна обществена консултация, в която подчерта работата на ICO, техните рискове, предимства и попита дали тези операции трябва да бъдат регламентирани или не, и ако да, по какъв начин. Консултацията привлече интереса на широк кръг заинтересовани страни, включително професионалисти във финансовия сектор, предприятия, работещи в цифровата икономика, адвокати и потребители.

AMF очерта три възможни регулаторни варианта в своя документ:

  • Поддържайте регулаторното статукво, но установявайте добри практики едновременно.
  • Регулирайте ICO в съответствие със съществуващата правна рамка относно проспектите.
  • Създаване на нов режим на разрешение, приложим за всички ICO, достъпни за обществеността във Франция.

Първият вариант представлява най-отвореният подход, но би имал недостатъци, тъй като възможностите за набиране на средства, които водят до сериозни рискове за обществото и потенциално включващи се много големи суми, биха могли да бъдат предложени без никакви гаранции. Това също би означавало, че инвеститорите биха могли да се окажат участници в широкомащабни измами, без да го знаят.

Съгласно този вариант обаче, AMF биха могли да установят правила за най-добри практики, включително да се повторят основните принципи, регулиращи публичните предлагания: например, необходимостта да се представят рисковете и наградите на инвеститорите, по много ясен начин. Тези препоръки нямат задължителна правна сила.

Вторият вариант би разширил съществуващия режим на “проспекта” към ICO – вече се отнася за публичните предлагания. Съгласно този модел всички емитенти на токени ще бъдат предмет на правилата за проспектите, независимо от съответните суми, и биха изисквали рисковете да бъдат ясно разкривани на потенциалните инвеститори.

Това би могло да доведе до стриктно регулиране на ICO във Франция, независимо от тяхната форма и характеристики, а процедурите за преразглеждане и одобрение на публичните предлагания, извършвани от AMF, ще се прилагат към ICO.

Ако Франция приеме втората възможност, това би могло да подтикне промените на равнище ЕС, за да разшири обхвата на режима на проспектите спрямо публичните предлагания на токени и вероятно да предвиди коригиране на процедурите за преразглеждане на заявленията. Това е така, защото съществуващите регламенти са предназначени да гарантират осигуряването на напълно изчерпателни проспекти, което може да не е необходимо в контекста на всяко ICO. Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»Ñ‚ат с изображение за france crypto

Третият вариант е този, който Франция избра да следва, след като спечели подкрепата на почти две трети от респондентите за консултациите на AMF. Тази опция представлява регулиране по поръчка, съобразена с ICO, на основание, че тези предложения са толкова нови и сложни, че те не могат да бъдат обхванати от съществуващите разпоредби.

Последни събития във Франция

На 18 юни тази година, френското правителство публикува проектозакон, наречен “План за действие за растеж и бизнес трансформация”. Законопроектът се разглежда от Сената след първото четене в Народното събрание. Член 26 от законопроекта се отнася до регулирането на ICO.

На 12-ти септември специалният комитет в Народното събрание прие член 26.

Съгласно този член, AMF ще председателства режима за разрешаване на ICO. Предприятията, които желаят да издават токени за финансиране на проект или дейност, биха могли да получат разрешение от AMF за това. Разрешението би било предмет на дружествата, които спазват правилата, предназначени да избягват злоупотреби, и които биха изисквали да бъдат въведени гаранции за защита на инвеститора.

Регистрацията на лицензирани фирми ще помогне да се създаде “чернова” на компаниите, които отговарят на изискванията на AMF. Тези компании трябва да бъдат по-привлекателни за инвеститорите от тези, които не са в списъка, тъй като ще позволят на тези клиенти да видят какви предложения се считат за безопасни и кои не.

Законодателните предложения бяха приветствани от заинтересованите страни в сектора, според Делфин Жени-Стефан, държавен секретар на Франция и министър на икономиката и финансите. Законопроектът все още не е приет.

Законопроектът беше извършен на първо четене в Народното събрание от специалната комисия и впоследствие беше обсъден в публичната сесия, по-рано този месец. След това, законопроектът премина към Сената на 9-ти октомври.

Законопроектът е предмет на ускорена процедура, което означава, че трябва да бъде разгледан пред Съвместния комитет на двата законодателни органа. Ако този комитет постигне споразумение и предложи съвместен законопроект, той ще бъде преразгледан и на двете събрания.Резултат с изображение за regulation

Ако Съвместният комитет не е в състояние да установи съвместен текст или ако последният не е одобрен от едно от двете събирания, те отново трябва да преразгледат законопроекта. За да се сложи край на процедурата при тези обстоятелства, правителството би било способно да поиска от Народното събрание да се произнесе в краен случай. В този случай се приема законопроектът от Народното събрание.

Основната цел на законопроекта е да се регулират повечето ICO, които по това време се срещат без правна рамка или разпоредби. Франция е първата страна в Европа, която разглежда конкретно това, но някои твърдят, че правилата в целия ЕС биха били по-полезни. Европейската комисия предлага нови правила за обмен на данни, публикувани през лятото, като препоръчват подлагане на ICO на поредица от изисквания за оповестяване.

Законодателните предложения във Франция също биха дали правно определение на издадените токени, които не отговарят на определението за финансови ценни книжа.

Предвиденият регулаторен режим би бил достатъчно гъвкав, за да обхване всички видове ICO и в същото време да не ограничава технологичните иновации.https://t.me/joinchat/GVKUGRH2XQaG9Ww6oeui4Q

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Камала Харис разглежда нови крипто политики за САЩ според Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, обяви, че вицепрезидентът Камала Харис работи по политиките за криптовалутите в кампанията си с подкрепата на крипто застъпници.

20.09.2024 20:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Конгресмен критикува председателя на SEC Генслер за регулациите на Биткойн

Конгресменът от САЩ Уорън Дейвидсън разкритикува председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер, обвинявайки го, че умишлено възпрепятства притежанието на Биткойн.

20.09.2024 17:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Бивши служители на SEC ще свидетелстват за крипто регулирането на изслушване в Конгреса

Бивши високопоставени служители от Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) се готвят да дадат показания по време на изслушване в Конгреса, на което ще бъде разгледан подходът на агенцията към регулирането на криптовалутите.

17.09.2024 9:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Големи крипто компании обединяват усилията си за постигане на съответствие с MiCA

Научната фондация за DLT (DSF) стартира крипто алианса MiCA на 16 септември, като учредители са Hedera, Ripple и фондация Aptos.

16.09.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.